0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Велотренажор за домашни условия

велотренажори за домашна употреба

Огромната гама от налични велотренажори е достатъчна, за да накара дори най-опитния колоездач да започне тренировки в домашни условия. Докато масивните, тромави велоергометри и спининг байкове от 90 – те години бяха изпратени в гаража или на сметището, новите модели са елегантни и вече са част от обзавеждане на дома Ви.

Подходящият велоергометър може да бъде страхотна инвестиция, особено ако нямате място. Те са по-малки и по-компактни от бягаща пътека или тренажор за гребане и предлагат много добри резултати за вашите пари.

Колоезденето на закрито е с ниско въздействие, но с висока интензивност. Това е огромен стимулатор на ума и променя настроението – получавате допамин, серотонин, ендорфини. Дори когато имате само малко време, може да направите 20-минутна hiit тренировка и да получите същото усещане качто едночасова тренировка в залата.

Не е нужно да се ангажирате с колоездене за един час или повече, за да почувствате и видите резултатите – проучванията показват, че колоездачи, които използват спиниг байкове за по-кратки интервални тренировки с висока интензивност, могат значително да подобрят представянето на пътя, без да се налага да отделят часове работа.

Кой велоергометър е подходящ за мен?

велотренажор за домашна употреба

Има два основни типа велоергометър. Изправените велотренажори (понякога наричани статични велосипеди) имат изправена позиция на седалката и по-високо кормило. Те също така са склонни да имат по-голяма и по-подплатена седалка.

Спин байковете имат по-ниско кормило и геометрия, подобна на шосеен велосипед – те са това, което бихте намерили в класове за колоездене на закрито или спин. Има и легнали велотренажори, където седите леко наклонени с крака пред тялото, които са полезни за хора с намалена подвижност.

Колко трябва да похарча за велотренажори?

Цените на велотренажорите започват от около 300 лв, но най-евтините велоергометри е най-добре да се избягват.

За премиум моделите с всички плюсове ще трябва да платите 900 лв плюс.

За мен, да – основният стимул да закупя велоергометър е, че може да ми даде мотивация наистина да го карам. Винаги съм намирал стационарното колоездене за доста монотонно, но новите модели от „свързани“ интелигентни спининги и велоергометри, които предлагат стандартни за студио класове по въртене от вкъщи, може да променят това.

Какво трябва да търся, когато избирам велоергометър?

велоергометър за домашна употреба

„Първият ми приоритет е здравината, трябва да се чувствате така, сякаш контролирате нещата“. Съпротивлението на повечето велотренажори се задвижва от маховик – метален диск, който осигурява съпротивление при въртенето на педалите. Колкото по-тежък е маховикът, толкова по-трудно ще бъде да се върти педалът и толкова по-гладко се усеща движението.

Що се отнася до скоростта, „търся плавно усещане за съпротива. „Ако се чувства тромаво, няма да можете да работите до по-високи скорости.“ Размерът също е ключов фактор: трябва да можете да поставите спининга в дома си и да го съхранявате.

Що се отнася до екраните, моделите от най-висок клас сега идват с монитори, за да ви дават обратна връзка в реално време, да показват онлайн класове по колоездене и да симулират каране на открито, или държач за таблет за използване на приложения за обучение като Strava и Zwift.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]