0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Дъмбелите са един от основните елементи от всяка добра тренировка

Дъмбели

Нека не се лъжем, няма мъж или жена, които да не желаят добре оформени ръце. А понякога и големи и изпъкнали бицепси и трицепси. Дъмбели или регулируеми тежести са страхотно допълнение към вашата тренировка, като се фокусират върху това да направите мускулите ви (и следователно тялото ви като цяло) по-силни.

Не е задължително да вдигате по-тежки тежести през цялото време, за да извлечете ползите, като много упражнения се фокусират върху леки движения с повече повторения за стабилност.

Дъмбелите са един от основните елементи от всяка тренировка

С толкова много налични опции за тегло, дъмбелите са основен елемент от всяка добра търговска или домашна фитнес зала. Както при техните братовчеди с гири и съпротивителни ленти, те се овладяват бързо, заемат малко място и са супер ефективни.

С всичко казано, има няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да отворите портфейла си и да поръчате куп дъмбели тежести.

КУПИ ГИ!

Точно така, умните дъмбели са нещо реално и ето го доказателството. Дъмбелите Ellipse Fitness се регулират с едно натискане на бутона, без да намествате и настройвате необходимите Ви килограми тежест.

Това също е регулируем комплект, което означава, че можете да избирате тежести до 24 кг на всяка гира за допълнително удобство.

Трябва ли да използвате фиксирани или регулируеми дъмбели?

дъмбели и гири

Фиксираните дъмбели са от вида, който намирате във фитнес залите и са много подходящи за спускане на комплекти, когато вдигате постепенно по-леки тежести.

Най-добрите регулируеми дъмбели ще ви позволят да променяте тежестите, за да увеличите или намалите тежеста, която можете да вдигнете, и ще предложат повече разнообразие по отношение на упражненията, които могат да се използват.

Това е добър вариант, ако имате по-ограничено пространство и искате опцията за повдигане на различни тежести с една лесна настройка.

Те също са добра отправна точка за начинаещи, които искат постепенно да увеличат тежестите, които вдигат, докато прогресират в тренировките.

От какъв материал трябва да бъде направена вашият дъмбел?

Дъмбелите традиционно са изработени от неръждаема стомана или чугун. Но ще намерите много опции, които се предлагат в по-издръжливи и защитни материали, като гума и уретан, които могат да бъдат по-подходящи за домашна употреба.

Облицованите дъмбели  са по-малко разрушителни, когато се изпускат върху крехки повърхности. Като плочки или ламиниран паркет, въпреки че все пак могат да ви наранят ако ги изпуснете върху пръстите на краката или ръцете си.

Друго предимство на гумираните дъмбели и гири е фактът, че те ще издават по-малко шум, когато се спускат надолу. Нещо, което трябва да имате предвид, ако живеете в апартамент.

Има ли значение формата на дъмбела?

Повечето дъмбели имат традиционна кръгла форма с тежести. Но можете също да закупите различни форми като шестоъгълни и триъгълни дъмбели за фитнес.

Освен че ще се открояват, те също така ще им попречат да се търкалят по пода като „миниатюрни пътни валяци“, смачкващи пръстите Ви, и могат да бъдат по-удобни за упражнения.

Недостатъкът е, че тези форми са ограничени до определени производители и могат да бъдат по-скъпи и по-трудни за намиране.

Какво трябва да търсите по отношение на сцеплението?

Възможността да държите добре дъмбелите ще ви гарантира, че получавате правилната форма по време на повторенията, за да увеличите максимално ползите от упражнението и да не се излагате на риск от нараняване.

Назъбването (кръстосаните линии на дръжката) на дръжката обикновено означава ергономична гира, която ще бъде по-лесна за държане.

Металното покритие на дръжката, особено често срещано при фиксирани дъмбели. Често е по-благоприятен вариант, особено когато ръцете Ви се изпотят. Въпреки че можете да си купите чифт неопренови или мрежести ръкавици за допълнително захващане, ако предпочитате.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]