0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Екипировка за BJJ

Екипировка за BJJ

Бразилското джиу-джицу е физически предизвикателно бойно изкуство, така че наличието на правилното оборудване или Екипировка за BJJ ще ви помогне да сте в безопасност по време на тренировка.

Ако останете в безопасност, тогава ще имате много по-приятно изживяване в залата.

Имайки това предвид, ето седем основни части от екипировката, от които се нуждаете, за да започнете с екипировка за BJJ

#1 Gi / Кимоно

Gi се състои от тежка памучна горна част, панталони с връзки и колан. Панталоните и горнището обикновено са в един и същи цвят.

Целта на кимоното, е да ви предпази от всякакви ожулвания или изгаряния по кожата, които потенциално бихте могли да получите, докато се борите.

Ето защо е важно да изберете кимоно с правилния материал и плат както за безопасност, така и за хигиенни цели.

Потърсете ги, които са направени специално за BJJ. Те трябва да имат тройни шевове по шевовете, което им помага да издържат по-дълго при хващане и дърпане.

Също така изберете gi, който е третиран с антимикробни съединения и съединения против миризми. И винаги почиствайте вашето gi като знак на уважение към вашите съотборници.

#2 Рашгард

Независимо дали тренирате с или без gi, ще трябва да имате добър рашгард.

Вашият рашгард се поставя под вашето gi и помага да защитите кожата си от ожулвания и кожни изгаряния.

Рашгардът, също поддържа тялото ви топло и помага на мускулите ви да останат еластични, докато се борите.

Рашгардите са изработени от полиестер и спандекс, два материала, които са полезни за попиване на потта, преди тя да проникне в тялото ви.

Това ви поддържа чисти и предотвратява развитието на бактерии.

Бразилското джиу-джицу

#3 Ленти за пръсти

Пръстите ви играят огромна роля при захващането и те ще бъдат подложени на голямо напрежение по време на тренировка.

Преди всяка тренировка използвайте лента, за да защитите пръстите си. Лентата може да ви помогне да поддържате ставите на пръстите си и да предотвратите наранявания.

Без специални грижи ставите на пръстите ви могат да се подуят от постоянното. Това може да доведе до артрит.

В допълнение към това, залепването на пръстите ви ще помогне за укрепване на сцеплението ви и ще ви даде допълнителна сила на сцепление, което ще бъде полезно, когато се борите с тренировъчните си партньори.

#4 Протектор за зъби

Протектор за уста е друга част от оборудването, от което се нуждаете за BJJ. Помага за защита на вашите зъби, сводове, устни и венци по време на тежък спаринг.

Протекторите за уста обикновено се предлагат в два варианта – „сварете и захапете” или по поръчка.

#5 Наколенки

Независимо дали се възстановявате от нараняване на коляното или просто искате допълнителна защита за коленете си, би било разумно да инвестирате в чифт наколенки. Те са изключително полезни.

Триенето от често търкаляне или граплинг в BJJ може да причини сериозни струпеи или протъркване на коленете ви.

Тъй като кожата е значително по-тънка в тези области, наколенките могат да държат коленете ви покрити и защитени, когато се борите или изпълнявате сваляне.

Повечето наколенки могат да се носят удобно под вашите панталони. Потърсете удобен размер, който поддържа коляното ви, но не ограничава подвижността ви.

екип за бразилско джиу-джицу

#6 Спрей за мускули

BJJ е тренировка за цялото тяло.

Поради това е обичайно да изпитвате болки или стегнати мускули след граплинг тренировка. Това може да повлияе на вашето представяне и обучение, ако не се лекува.

Ето защо всеки практикуващ BJJ трябва да инвестира в спрей за мускули. Спрей за мускули може да предотврати възпаление на мускулите, когато масажът не е опция.

#7 Масажен Ролер / Foam Roller

Фоум ролерът е личен аксесоар за стречинг/ разтягане, преди тренировка и възстановяване след тренировка.

Използването на фоумролер ще помогне за отпускане на стегнатите мускули, което се случва след продължителни периоди на тренировка.

Дългосрочните ползи от ролката с пяна включват повишена гъвкавост и намалена болезненост след тренировка, като и двете помагат за предотвратяване на наранявания.

Повечето масажни ролери са компактни, което ги прави по-лесни за пренасяне в спортният сак.