0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

ИСТОРИЯ НА БОКСОВАТА ЕКИПИРОВКА

боксова екипировка

БОКСОВИ РЪКАВИЦИ

Когато боксът се появява за първи път на Олимпиадата през 688 г. пр. Н. Е., гръцките бойци навиват около ръцете си омекотени с олио кожени ленти, наречени химантес. С времето те се развиват в цестус, което е древната форма на боксовите ръкавици, каквито ги познаваме днес, част от боксова екипировка.

Първоначално ръкавиците са били изработвани от парчета кожа, към които понякога са се поставяли остриета и шипове. Приличали са повече на оръжия, отколкото на екипировка. Постоянното им развиване и подобрение допринасят за появата на първата „подплатена“ боксова ръкавица през 1743 г. По това време „подплатените“ боксови ръкавици са се използвали само за тренировки. През следващото десетилетие използването им се е считало за нечовешко. С течение на времето употребата им се приема, тъй като са установени по-структурирани правила и мерки за безопасност в бойните спортове. Днес боксовата ръкавица е много по-усъвършенствана. Теглото, дизайна и видът на подплънките са внимателно подбрани. Тренировъчните и спаринг ръкавиците са пригодени за защита както на боеца, така и противника му.

боксова екипировка 1

Първоначалната изработка на боксовите ръкавици е била от кафява или естествена кожа. Те не са били изработвани в други цветове до началото на петдесетте години, когато боксът навлиза в разцвета си по телевизия и едва тогава се налага появата на други разцветки. Gillette Friday Night Fights става изключителна популярна, а боксовите ръкавици се произвеждат в червено-червен цвят. Тази промяна се налага, за да се скрие кръвта, визуално да „омекоти“ изображенията за телевизионна публика и да намали усещането, че боксът е твърде насилствен.

БОКСОВИ ОБУВКИ

Оригиналните боксови обувки, част от боксовата екипировка, са изработени от естествена кожа и отличаващи се с гладка подметка. Днешните обувки вече се произвеждат от различни найлонови и дишащи мрежести материи. Някои дори са срязани по-високо за повече опора и разполагат с грайферни подметки, които осигуряват повече сцепление на ринга.

ПРОТЕКТОРИ ЗА СЛАБИНИ

В края на двадесетте години се представя първият протектор на слабините. Наречен е „Тейлър“, кръстен на единствения производител на обувки в Бруклин Джеймс П. Тейлър. Изобретението му не се задържа, докато двубоя Макс Шмелинг срещу Джак Шарки през юни 1930 г., завършва с дисквалификация. Шарки губи заради противоречив удар по кръста, който дава победата на Шмелинг и Германия получава шампион в тежка категория. След този двубой се въвеждат „Правила за нарушение“ и протектора за слабини на Тейлър е приет в цялата боксова общност в САЩ.

боксова екипировка 2

Днешните протектори за слабини осигуряват по-пълна защита с усъвършенствани затворени чашки. Съвременните дизайни покриват голяма част от бедрата, слабините и горната част на корема, отколкото преди боксова екипировка.

ПРОТЕКТОРИ ЗА ЗЪБИ

В миналото някои бойци са използвали елементарна защита за устата, изработена от памук, лента, малка гъба или парченца дърво, стиснати между зъбите им, първият съвременен боксьор, известен с носенето на щит за венците е Тед “Кид” Люис. Приятел на Луис е работил в зъботехническа лаборатория и създава гумен щит, който да му помогне да се предпази от повторни наранявания на зъбите и венците. Люис използва първата гумена версия в двубоя си за шампион през 1921 г. срещу Джак Бритън. Оттогава предпазителите за уста са се превърнали в стандарт за много спортове, но боксът със сигурност е водещ.