0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

КАКВО Е ФОАМ РОЛЕР И КАКВА Е ФУНКЦИЯТА МУ

фоам ролер

КАКВО Е ФОАМ РОЛЕР И КАКВА Е ФУНКЦИЯТА МУ

Фоам ролерите са популярно средство за подпомагане на спортистите да освободят мускулни възли или успокояване на болезнени точки. Упражненията с фоам ролер помагат за негъвкавите зони, които могат да страдат от мускулен дисбаланс, наранявания и др.

Много хора преоткриват фоам ролерите. Масажирането на определени зони може да бъде доста неудобно, но упражненията могат да ви помогнат да се справите с дискомфорта и да увеличите обхвата на движение и да намалите времето за възстановяване след тежка тренировка.

Преди да започнете тренировките или масажа с фоам ролера, трябва да се запознаете с три важни неща:

  • Кога да го използвате
  • Начин на използване
  • Упражнения за конкретни области на вашето тяло
фоам ролер 2

За обща мускулна болезненост може да използвате ролера почти по всяко време. Някои треньори препоръчват на спортистите, които тренират редовно, да се търкалят по фоам ролера непосредствено преди или след тренировка. Преди тренировка ролерите могат да помогнат за отпускане на мускулите, позволявайки по-ефективни движения. След тренировка ролерът може да помогне за намаляване на мускулните болки и да съкрати времето за възстановяване.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ФОАМ РОЛЕР

Използването на фоум ролер може да бъде доста некомфортно, така че е по-добре да бъдете изключително внимателни с упражненията, отколкото твърде интензивни. Може да регулирате степента на упражнения едва след като научите как тялото ви реагира на тренировката. Общо прието е да се търси ниво на „поносима болка“. Прекомерното натоварване няма да ускори резултатите ви, но може да доведе до наранявания. Възможни са мускулни синини от прекаленото търкаляне.

фоам ролер 1

СЪВЕТИ ЗА ПОЛЗОТВОРНА РАБОТА

  • Определете възпаления или стегнат мускул
  • Контролирайте тялото си, докато бавно спускате ролера към целевата зона
  • Движете бавно тялото си по ролера, докато достигнете точка на дискомфорт ( но не болка) и го задръжте там за 20 – 30 секунди.
  • Може да се търкаляте бавно напред – назад, за да стимулирате допълнително мускула.

Докато използвате ролера, експериментирайте с леки корекции на позицията на тялото, за да намерите най-ефективната техника. Също така не забравяйте да дишате. Много хора се фокусират върху усещането, че масажират болезнени точки, че забравят да си поемат дъх. 

[yasr_visitor_votes size=”medium”]