0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Колко бързо може да бяга човек?

Колко бързо може да бяга човек

Чудили ли сте се някога колко бързо може да бяга човек?

Готино е да мислим за възможностите на тялото, особено когато става въпрос за физически постижения като удивителната мъртва тяга от 500 кг на Еди Хол и умопомрачителното бягане на 100 метра за 9,58 секунди на Юсейн Болт. Всъщност колко бързо може да бяга човек?

Тези впечатляващи постижения обаче далеч не са нормални. Олимпийците може да са в състояние да бягат със скорости, по-високи от 32 км в час, но какво да кажем за обикновения човек, който няма тренировъчните възможности – или генетичния състав – на световен шампион?

Колко бързо може да тича човек ?

Средната скорост на бягане при хора може да ви изненада. Въпреки че няма точна статистика за този въпрос, можем да разгледаме редица различни статистики, за да направим обосновано предположение. Има ограничени данни, които не са докладвани от самите вас или теоретични концепции от компютърни модели – което означава, че не са напълно обективни – така че приемете тези числа със зърно сол.

Според мащабно проучване на RunRepeat , базирано на повече от 34 милиона резултати от състезания, средните времена за бягане са приблизително:

  • 35 минути за 5 км
  • Един час и две минути за 10 км
  • Два часа и 14 минути за полумаратон
  • Четири часа и 26 минути за пълен маратон

Трябва да се отбележи обаче, че тези данни се събират от резултатите от състезанията. Това, че един бегач участва в състезание, не означава, че се състезава или бяга толкова бързо, колкото може. Много бегачи ще тичат за забавление или ще тичат, за да помогнат на приятел или като тренировъчно бягане.

Каква е максималната скорост на бягане на човек?

Всички числа, които виждате относно максималната скорост на движение на хората, са предимно спекулации. Тъй като Юсейн Болт държи титлата на най-бързия бегач в света, безопасно е да се предположи, че максималната му скорост от около 28 мили в час е най-бързата, до която хората могат да стигнат (докато този рекорд не бъде счупен, разбира се).

Някои учени обаче смятат, че хората може да са способни да бягат със скорост до 64 км в час. Това е толкова бързо, колкото трафикът по много магистрали! По-конкретно, проучване от 2010 г. използва компютърни модели, за да покаже, че въз основа на килограмите сила, на която човешките мускулни влакна могат да издържат, преди да се счупят, най-бързите хора в света може да не бягат толкова бързо, колкото всъщност могат.

Компютърните модели обаче са изцяло теоретични, така че засега ще се придържаме към добре познатия световен рекорд от близо 45 км в час (което все още е доста бързо).

Какво влияе на скоростта ви на бягане?

Много фактори влияят върху това колко бързо можете да бягате и скоростта ви на бягане може да се променя от ден на ден. Някои неща, които влияят на вашата скорост, включват:

  • Вашите усилия
  • Обувките за бягане
  • Теренът, по който бягате
  • Метеорологичните условия
  • Вашето състояние на хидратация
  • Колко сте спали нощта преди бягането
  • Типът тренировка, която правите (например вдигане на тежести или други видове кръстосано обучение)
  • Колко опит имате с бягането
  • Генетика и физически фактори, като например дължината на краката ви
  • Дори настроението ви и музиката, която избирате да слушате, могат да повлияят на представянето ви при бягане в даден ден.

Как да станете по-бърз бегач.

Вашите способности като бегач се определят отчасти от генетиката, но дори тези, които смятат, че шансовете са против тях, могат да станат по-бързи бегачи, като се включат в подходящо обучение и инвестират в подходяща екипировка за бягане .

Да станеш по-бърз бегач изисква много усилия и отдаденост. Ще трябва да увеличите издръжливостта си заедно със скоростта, така че ще получите най-добри резултати, като се включите в различни видове тренировки.

Няколко вида тренировки за бягане, които могат да ви помогнат да станете по-бърз бегач, включват:

Темпови бягания: Този тип бягане ви помага да развиете своя анаеробен или лактатен праг . Това включва започване с леко темпо за пет до 10 минути, след това бягане с около 10 секунди по-бавно от вашето темпо от 10K за 15 до 25 минути и след това завършване с още пет до 10 минути леко бягане.

Интервални бягания: Интервалните бягания включват елементи на бързо бягане, последвани от елементи на леко бягане или ходене. Това ви позволява да развивате скорост и издръжливост едновременно.

Бягане на фартлек: Бягането на фартлек е подобно на интервалното бягане, с изключение на това, че се основава повече на усещане. Това е чудесен вариант, когато сте планирали структурирано интервално бягане, но се чувствате доста уморени.

Hill бягане : Познахте. Бягането по хълм включва бягане нагоре и надолу по хълмове. Този тип бягане укрепва краката и дробовете ви, за да станете по-бърз бегач.

Бягане по пътека: Промяната на вашия терен може да ви направи по-бърз бегач по гладки пътища.

Спринтове: Цялостните усилия представляват един сигурен начин да станете по-силен. Опитайте да добавите спринтови сесии към рутината си веднъж или два пъти седмично, за да подобрите скоростта си.

Лесни бягания: Вярвате или не, отделянето на няколко дни на спокойствие ще бъде много полезно за скоростта ви на бягане. Вашето тяло се нуждае от време, за да се възстанови, за да се адаптира към цялото обучение, на което се подлагате.