0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Кростренажор срещу Спининг Байк

Кростренажор срещу Спининг Байк

Кростренажор е една от най-популярните кардио машини във фитнес залата, но спинбайкът не остава много по-назад.

И двете предлагат наистина ефективна тренировка, невероятна сърдечно-съдова кондиция. Страхотно изгаряне на калории и отлично средство за увеличаване на мускулната издръжливост.

Но много хора искат да знаят: кое е по-добро?

По-долу ще подредим всички различни важни фактори, които трябва да вземете предвид. Оценявайки двете тренировки една до друга за неща като изгорени калории, сърдечно-съдово състояние, функционална годност, работещи мускули, въздействие и т.н.

Докато стигнем до края, ще имате много по-ясна представа коя от двете тренировки е по-добра за постигане на конкретните ви фитнес цели.

Изгорени калории

Кростренажор

Винаги обичам да започвам да говоря за това колко калории може да изгори конкретна тренировка, защото, когато става въпрос за загуба на тегло, формулата може да бъде доста проста: изгорени калории > консумирани калории = загуба на тегло.

По-долу ще говорим малко повече за специфичните ефекти на загуба на тегло от двете тренировки, но за тази ще запазим всичко за числата.

Според Harvard Medical School 1 само за 30-минутна тренировка човек с тегло 90 кг може да изгори около 294 калории с „умерено“ темпо.

Увеличете малко темпото – за да вземете предвид времето, в което ще въртите педалите по-силно, по-бързо, ще се изправите или увеличете съпротивлението, за да симулирате хълмове. И вашата „енергична“ тренировка със спинбайк ще изгори около 441 калории.

Разбира се, трудно е да поддържате „енергичното“ темпо за пълните 30 минути. Така че е вероятно да прекарате по-голямата част от времето си в „умерения“ етап с няколко периода на по-висока интензивност.

В името на справедливостта, нека разделим разликата и да кажем, че ще изгорите около 367 калории (груба математика з) в 30-минутна, бърза тренировка със спин байка.

Сега нека сравним това с изгорените калории тренировка с кростренажор.

За същия период от време човек с тегло 90 кг ще изгори 378 калории. Това се случва с „общо“ темпо, вероятно клонящо повече към умерено, отколкото към енергично. Добавете малко по-бързи тренировки, вдигнете наклона или увеличете интензивността и ще изгорите още повече калории.

Отслабване

Спининг Байк

Време е да обсъдим спецификата не само на изгарянето на калории, но и на действителното отслабване.

Когато говорим за отслабване, наистина имаме предвид изгарянето на мазнини. Има много невероятно сложни детайли, които влизат в изгарянето на мазнини, но всъщност всичко може да се сведе до същата формула, използвана за изгаряне на калории.

Докато тялото ви е в калориен дефицит всеки ден, то няма да има друг избор освен да използва натрупаните мазнини, за да произвежда достатъчно енергия, за да ви поддържа. С течение на времето ще изгорите по-голямата част от мазнините, които сте съхранили, и по този начин ще отслабнете.

Колкото повече енергия изразходвате по време на тренировките си, толкова повече тялото ви ще бъде принудено да използва натрупаните мазнини. Но има някои тренировки, които специално активират мазнините за енергия в сравнение с енергията, базирана на захар, налична в кръвта ви.

Тези тренировки обикновено са с по-ниска интензивност, като пулсът ви е в зона приблизително 55 до 70% от вашия максимален пулс. Ако успеете да поддържате пулса си там през цялото времетраене на тренировката, ще видите по-добри резултати при изгаряне на мазнини.

И спининг байк и кростренажор са чудесни кардио машини за отслабване. И двете ви позволяват да натоварите тялото си достатъчно силно, за да накарате сърдечния си ритъм в тази зона за изгаряне на мазнини, след което да го задържите там за пълната си тренировка.

Можете да видите страхотно изгаряне на мазнини и загуба на тегло, докато прекарвате време на тези машини.

Кардио

изграждане на сърдечно-съдова издръжливост

Когато говорим за „кардио“, наистина имаме предвид „сърдечно-съдово кондициониране“ за изграждане на сърдечно-съдова издръжливост.

Упражненията увеличават активността в тялото ви, принуждавайки тялото ви да изпраща допълнителна енергия, за да замести това, което е изгорено. Той също така трябва да изпрати повече кислород, за да поддържа функционирането на мускулите ви.

В отговор на това повишено търсене сърцето ви изпомпва по-силно. Белите ви дробове абсорбират повече кислород и кръвоносните ви съдове се разширяват, за да позволят на повече кръв да премине. Колкото повече правите това, толкова по-ефективна става вашата сърдечно-съдова система при доставянето на тези хранителни вещества и кислород към мускулите, които работят.

Въртенето на педали е още една от онези тренировки, които ще направят чудеса за укрепване на вашата сърдечно-съдова система и ще я направят много ефективна за справяне със стреса, който е упражнението.

Функционален фитнес

Аз съм изцяло за функционалния фитнес, който е фитнес, който се превръща в по-ефективно движение и по-голяма устойчивост чрез вашите дейности от ежедневието.

Например, да играете с децата си, да гоните домашните си любимци. Да вдигате тежки предмети из къщата, да носите хранителните стоки и т.н.

Кростренажор е една от най-добрите машини за трениране на функционален фитнес. Поради начина, по който принуждава тялото ви да се движи. Не само крачката е сравнително естествена, но всяко движение включва движение на рамената, гърбът, което ще укрепи корема, косите мускули и мускулите на долната част на гърба.

Всички те са заети, за да стабилизират гръбнака ви, така че укрепването им всъщност ще ви направи по-устойчиви на наранявания на гърба.

Освен това ходите повече, така че мускулите на краката ви стават по-силни и по-способни да поддържат теглото на вашето тяло, когато излизате в реалния свят.

Едно много добро предимство на кростреанжор е: можете да се движите назад!

Връщането назад на елипсовидната тренировка ще направи чудеса за укрепване на долните ви четириглави мускули, които поддържат коленете ви. Хората с наранявания на коляното или слаби колене ще забележат огромни подобрения само като променят посоката, в която вървят.

Със спининга има по-малко развита функционална годност като цяло. Наистина, функционално ще ви е от полза само ако прекарвате много време в колоездене из града.

Спинингът е страхотна тренировка, ако прекарвате много време на колело – пътуване до и от работа, планинско колоездене,дори просто да карате колело с децата си около блока – но в противен случай елиптичното обучение определено има предимство за функционална форма.

HIIT тренировки

HIIT тренировки

И спинбайкът, и елиптикалът са страхотни HIIT машини.

Със спинбайка вие въртите педалите с максимална скорост. Повишавате съпротивлението, за да симулирате хълмове, или се изправяте, за да карате велосипед. И трите действия ще ви помогнат да увеличите сърдечната си честота към максималния капацитет и ще ви осигурят наистина невероятна HIIT тренировка.

За HIIT тренировка на елиптичен тренажор можете да въртите педалите по-бързо или да увеличите наклона и съпротивлението. Ще откриете, че е лесно да тласнете тялото си към територия с висока интензивност. И усилията ще доведат до огромни подобрения във вашата физическа форма.

Едно от най-добрите предимства на елиптичния тренажор
елиптичен тренажор

Практически няма въздействие върху вашите стави. Тъй като никога не сваляте краката си от педалите, няма въздействие върху костите на краката, глезените, коленете и бедрата при всяка стъпка.

Това го прави отличен уред за хора, които се притесняват от съществуващи проблеми със ставите. Възстановяват се от операция или нараняване или просто искат да защитят ставите си.

Не ме разбирайте погрешно: упражнения с голямо въздействие като бягане и скачане са отлични за укрепване на вашите стави, мускули и кости. Микроскопичните увреждания, които причинява на вашата скелетна система, принуждават тялото ви да възстанови тази ставна, мускулна и костна тъкан по-здрава.

Но упражненията с голямо въздействие могат да бъдат болезнени. Дори опасни за хора, които страдат от съществуващи болки в ставите или наранявания. Един интелигентен трениращ ще съчетае упражнения с ниско и силно въздействие, за да натовари тялото си един ден и да му даде почивка на следващия.

Спинингът, подобно на елипсовидната тренировка, попада в категорията „ниско въздействие“. Тъй като никога не вдигате краката си от педалите на велосипеда, няма въздействие върху ставите ви при колоездене.

Може да има увеличаване на напрежението в коленете, бедрата и гърба, когато карате велосипед изправен. Но като цяло въртенето е толкова добро за вашите стави, колкото елипсовидната тренировка.

Спинингът обаче може да бъде също толкова добър за отслабване

Може да свърши доста добра работа за стимулиране на сърдечно-съдовата ви система и дори може да бъде по-забавно да се прави като част от курс по спининг, отколкото да тренирате самостоятелно.

В края на деня и двете са невероятни тренировки и заслужават място в седмичния ви тренировъчен режим. Прекарайте малко повече време на кростренажор, но ако имате възможност и време, защо не участвате в курс по спининг веднъж или два пъти седмично?

Каквото и да ви помага да поддържате кардио тренировките си и да изгаряте калории – това е печелившо за всички!

[yasr_visitor_votes size=”medium”]