0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Ползи от Бягането на Пътека

ползи от бягането на пътека

Ако ви е омръзнало да бягате по едни и същи маршрути по градските улици или на стадиона, тогава бягането по пътека може да бъде чудесен начин да прекъснете скуката. Ползи от бягането на пътека е и да намалите риска от нараняване и да предизвикате себе си по нов начин.

Бягането по пътека е точно това, което звучи: завързване на тези маратонки, за да изминете мили сред природата. Разликата между бягане по пътя и бягане по пътека е, че бягането по пътека е малко по-непредсказуемо. Което означава, че не ви е гарантирана гладка, павирана пътека.

Въпреки че могат да възникнат промени във височината както при бягане по шосе, така и при бягане по пътека. В зависимост от местоположението, бягането по пътека може също да има непредсказуем терен с повърхности. (Като скали, корени и потоци), които изискват специални обувки, предназначеиа да поддържат краката ви по време на този стил на тренировка.

Ползи от бягането на пътека за здравето

Бягането по пътищата и бягането по пътека имат сходни предимства като подобрена аеробна форма, повишена мускулна издръжливост и подобряване на психичното здраве. Въпреки, че сърдечно-съдовите резултати вероятно са сравними между двата вида бягане, изследванията все още не са установили дали бягането по пътека осигурява по-голяма сърдечно-съдова полза от бягането по шосе.

Въпреки това науката ни показа, че бягането на пътека наистина има ползи за здравето, които се простират далеч отвъд нашето физическо здраве. Нека разгледаме по-подробно тези предимства.

Насърчава дълголетието

Добри новини! Скорошен систематичен преглед от 2020 г. показа, че бягането е свързано с по-нисък риск от смърт, свързана със сърдечно-съдови и ракови заболявания както при мъжете, така и при жените.

Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Независимо дали бягате или ходите, вие движите повече от мускулите на краката си. Да, сърцето ви също е мускул! С всяка крачка, която правите, сърцето ви изпомпва кръв, за да подпомогне тренировката ви, като същевременно се укрепва с течение на времето.

По-силното сърце ви подготвя за успехи, точно като систематичния преглед от 2020 г., отбелязан по-горе, с по-нисък риск от смъртност, наблюдавана от сърдечно-съдови заболявания при участници, които са регистрирали каквото и да е количество бягане през седмицата.

Въпреки че това предимство не е изолирано само за бягането по пътека, то е основа за по-нататъшни изследвания, които биха могли да разгледат сърдечно-съдовите разлики между бягането по шосе спрямо бягането по пътека.

Подобрява мускулната сила и баланс

бягането на пътека подобрява мускулната сила и баланс

Аманда Брукс, треньор по бягане и автор на Run To The Finish : The Everyday Runner’s Guide to Avoiding Injury, Ignoring the Clock and Loving the Run , отбелязва, че едно от най-добрите предимства, които тя споделя с клиентите си, за да ги накара да поемат по пътеките, е допълнителната полза на силови тренировки, които теренът предлага за работа на стабилизиращите мускули.

Притчет се съгласява, като споделя, че като се има предвид разнообразният терен с бягане по пътека, бегачите могат да видят подобрения в силата на долните крайници, баланса и невромускулните ползи. Освен това намалява въздействието върху ставите поради по-меката повърхност, което от своя страна може да намали риска от нараняване.

Но Притчет съветва да се движите с по-голямо съзнание, тъй като може да има по-голям риск от спъване в корени или камъни. Това е особено вярно, когато хидратацията и захранването са пренебрегнати и вземането на решения и когнитивните способности са нарушени.

Може да намали процента на някои наранявания

Бягането навън е по-трудно за вашите стави, отколкото бягането по мека повърхност като пътека. Всъщност можете да намалите риска от определени наранявания, като тръгнете по пътеката вместо по тротоара.

В проучване, проведено през 2020 г., изследователите сравняват пътните бегачи с пътеките. И конкретно анализират въздействието на всеки от тях върху ахилесовото сухожилие. Авторите на изследването установиха, че пътните бегачи имат по-високо натоварване върху сухожилието. И по-малко абсорбиране на удара, което може да доведе до промени в структурата на ахилесовото сухожилие.

Повишава настроението и психическото благополучие

Един от най-добрите начини да си набавите “витамин N” (природата), за да подобрите психическото си състояние, казва Притчет, е да бягате на открито по пътеки. И изследването е съгласно!

Според проучване от 2020 г. участниците, които са записали до 6,5 мили бягане по пътеки, са отчели по-високи резултати за уелнес и здраве в проучванията.

Въпреки че има ограничения за това изследване, включително самоотчитаното проучване и ограниченото разнообразие в извадката, то допълва по-ранното изследване.

Проучване, публикувано през 2019 г., което показа, че както опитни, така и начинаещи бегачи предпочитат специфични характеристики в техните среди за бягане. За да получат възстановителен капацитет от бягането си, което включваше зелени и оживени пространства.

Популяризира общността

Вземете приятелите си и свържете пътеките си онлайн или помислете за присъединяване към група за бягане. За да прегърнете аспекта на общността, който бягането може да предостави.

Брукс споделя, че „бягането по пътека може да върне малко забавление и радост на много бегачи, които прекарват времето си толкова съсредоточени върху крачките, когато тръгват по пътя.“

Въпреки че тя отбелязва, че има някои ограничения за бягането по пътека. Ако работите върху скоростна работа за шосейно състезание, има и много предимства, както видяхме по-горе. И нещо, което много от нас са пропуснали през последната година: връзка!

Как да се възползвате от предимствата: Съвети за бягане по пътека

Съвети за бягане по пътека

Ако сте нов в бягането на пътека (или бягането като цяло ), Брукс предлага съвети как да започнете тренировката си с десния крак!

  • Инвестирайте в маратонки за бягане на пътека.

Първо, тя напомня на клиентите, че правилните обувките са необходими. Тъй като предлагат допълнителното сцепление, необходимо, когато се качите на бягащата пътека. За онези бегачи, които са свикнали с пътя, възприемането на забавяне и не забравяйте да вдигнете краката си е от решаващо значение.

  • Регулирайте крачката си

„Вдигането на краката ни звучи като очевидно нещо“, казва Брукс. „Но бегачите на разстояние понякога имат малко разместване, което им помага да пестят енергия. По пътеките мръсотията ще грабне това разместване и ще забави темпото ви, така че има нужда от по-голямо осъзнаване на вашия удар с крак.”

  • Хидрайтирайте се редовно

За онези опитни бегачи, участващи в ултра-маратони, които могат да продължат повече от четири часа. Pritchett отбелязва изключителното изискване от физиологична гледна точка върху тялото. Включително дехидратация, нервно-мускулна умора, възпаление, предизвикано от упражнения мускулно увреждане и изчерпване на гликоген.

За да подготвите правилно тялото си за тези събития, изследванията показват, че адекватен прием на въглехидрати и хидратация по време на тренировка и състезания може да помогне за забавяне на умората и подобряване на представянето в тези ситуации.  Което означава, че хидратирането преди, по време и след бяганията може значително да повлияе цялостното ви изживяване с пътеката.

Ползи от бягането на пътека не само подобрява физическото ви здраве. Подобрява сърдечно-съдовата и мускулната ви издръжливост, но също така предвещава добро и вашето психическо здраве.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]