0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Протектор за уста / зъби

Протектор за уста

Протектор за уста е силиконова/гумена отливка, която се носи на зъбите най-често за предпазване от наранявания при скърцане със зъби и/или по време на спорт.

Има три вида протектори за уста:

  1. Стандартни протектори за уста – те са предварително оформени и готови за носене. Те са евтини, но не могат да се коригират относно прилягането, обемисти са, затрудняват дишането, говоренето и защитата им е по-малка. Зъболекарите не препоръчват използването им.
  2. Протектори за уста, които се оформят след потапяне в гореща вода – моделират се лесно след захапване, могат да бъдат закупени в магазин за спортни стоки. Лидерфитнес и предлагат по-добро прилягане от стандартните протектори за уста. Протекторът за уста “сварете и захапете” е направен от термопластичен материал. Поставя се в гореща вода, за да омекне, след което се поставя в устата и се оформя около зъбите с изсмукване, натиск с пръсти и език.
  3. Специални протектори за уста – те са индивидуално проектирани и изработени в стоматологичен кабинет или професионална лаборатория въз основа на инструкциите на вашия зъболекар. Първо, вашият зъболекар ще направи отпечатък на вашите зъби и след това предпазител за уста се формова върху модела с помощта на специален материал. Поради използването на специалния материал и поради допълнителното време и работа, тези протектори са по-скъп от другите видове, но осигурява най-голям комфорт и защита.
Протектор за уста 1

Обикновено протектора за уста покрива само горните Ви зъби. В търговската мрежа се предлагат и двойни протектори за зъби (за горната и долната челюст), но са изключително неудобни и затрудняват дишането. Ако носите брекети/скоби може да се снабдите със специален протектор за уста за брекети. Ефективният протектор трябва да е удобен, издръжлив, да не затруднява дишането и лесен за почистване.

Ако скърцате със зъби през нощта, протекторът за уста ще Ви бъде изключително полезен.

Кой се нуждае от протектор за уста?

Протекторите за уста могат да се използват от всички – деца и възрастни, които практикуват контактни спортове като футбол, бокс, кикбокс, хокей на лед, баскетбол, лакрос и хокей на трева. Може да използвате протектора за уста и при всякакви развлекателни дейности (например скейтборд или планинско колоездене), които носят риск от нараняване на устата.

Протектор за уста 2

Защо да използвате протектор за уста по време на спорт?

Злополука може да се случи по всяко време на вашата тренировка. Предимството от използването на протектор за уста е, че ограничава риска от наранявания на устните, езика и меките тъкани в устата. Протекторът за зъби ще ви помогне да избегнете начупване или счупване на зъби. Увреждане на нервите на зъб или дори загуба на такъв.

Мога ли да нося протектор за уста ако нося брекети?

Някои фирми производители като Safejawz предлагат специална серия протектори за уста за брекети. Те са малко по-широки от стандартните и след потапяне в гореща вода ще прилепнат към зъба и шината. Желателно е да се консултирате с Вашият зъболекар или ортодонт.

Как да се грижа за протектора за уста?

Протектор за уста поддръжка

Изплакнете протектора със студена вода или с вода за уста преди и след всяка употреба. Може да го почистите с мек сапун и четка за зъби, след това изплакнете обилно.

Поставете протектора в кутийката за съхранение, за да го съхранявате или транспортирате. Това позволява циркулация на въздуха и помага за предотвратяване на повреда. Ако предпазителят за уста е акрилен, дръжте го в прясна чиста вода.

Не оставяйте протектора за уста на високи температури. Като гореща вода, горещи повърхности или директна слънчева светлина – за да минимизирате изкривяването на формата му.

От време на време проверявайте протектора за общо износване. Ако намерите дупки, разкъсвания в него или ако се разхлаби и причинява дискомфорт, сменете го.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]