0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Рашгард и компресионно облекло в полза на спортистите!

Рашгард

За да бъдат най-добрите, спортистите винаги търсят конкурентно предимство на и извън игралното поле. Ново проучване на Уилям Креймър, професор по кинезиология в образователното училище в Неаг, показва че носенето на рашгард и компресиращ клин е един от начините, по които спортистите могат да подобрят представянето си, дори докато почиват.

Рашгард известни като „Втора кожа“

рашгард компресивно облекло

Тези високотехнологични облекла са проектирани да очертават тялото чрез компресия, за да помогнат на мускулите да се възстановят по бързо и ефективно.

Дрехите са специално проектирани да обгръщат области от мека тъкан (квадрицепс, мускули на прасеца и мускулите на горната част на тялото), които могат да бъдат засегнати по време на интензивна тренировка или спортна дейност.

Гъвкавата, плътно прилепваща тъкан помага за възстановяване на меките тъкани, като обездвижва мускулните влакна, за да намали отока и да регулира натрупването на течности в тялото. Изследователите казват, че такова стабилизиране на мускулите и ставите подмладява тялото по-добре от традиционните методи, включващи само заледяване и почивка.

Дрехите работят най-добре, когато се носят по време и след тренировка

компресивно облекло

В това проучване субектите са носили рашгард в продължение на 24 часа след тренировка.

Тъй като са едновременно леки и удобни, е възможно да ги носите под дрехите и докато спите, когато тялото извършва по-голямата част от възстановяването си.

„Възстановяването е област, в която спортистите постоянно се стремят да се подобряват. Има много методи, използвани за възстановяване, а сега компресионните облекла стават все по-популярни сред спортистите поради предполагаемите им ползи. Скорошно проучване, изследва дали носенето на компресионни облекла по време на възстановяване подобрява последващите многократни спринтове и 3 км бягане.

Това проучване включва 22 – ма спортиста

Резултатите от проучването разкриват, че когато играчите носят рашгард компресивно облекло, времето им в бягането на 3 км е леко намалено, а времето им за спринт също се е подобрило.

Освен това, времето на умора също е намалено по време на повторния спринт тест при носене на компресивно облекло.

Друг резултат, който се появи при носенето на компресионното облекло, е, че мускулната болезненост със забавено начало (DOMS) е значително по-ниска.

Механизмът, който стои зад подобрената производителност от компресионните облекла, все още остава неясен. Но теорията е, че носенето на тези облекла след тренировка действа за увеличаване на притока на кръв. Което може да подобри притока на кръв в артериалните мускули и да доведе до подобрено възстановяване.

Докато предишни проучвания са изследвали ефектите от компресионните облекла, това е първото известно проучване. Което сравнява ефекта от носенето на компресионно облекло спрямо подобно некомпресиращо облекло върху последващите повтарящи се спринтове и издръжливост.

Резултатите потвърждават благоприятния ефект от носенето на рашгард компресионно облекло по време на възстановяване. Предполагат, че носенето на тези облекла може да бъде ефективен метод за възстановяване за спортистите.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]