0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Упражнения с гимнастически халки

упражнения с гимнастически халки

Упражнения с гимнастически халки, без съмнение са най-доброто оборудване, което можете да притежавате, за да развиете уменията си по гимнастика. За да преминете наистина към по-усъвършенствани движения и техники като заден лост, преден лост, Железен кръст, повдигане на халки, лицеви опори от стойка на ръце и т.н., има някои изключително важни неща, които трябва да имате предвид.

Първо, готови ли сте с форма, знания и безопасност?

Този въпрос е малко свободен и има тенденция да бъде много субективен.

Смятам, че най-добрият начин да анализирам това (със сигурност, когато тренирам) е да разделя сложните движения на „следващото ниво“ на секции.

Да вземем например пръстеновидния мускул нагоре. Мога да изпълня издърпване с фалшив хват, издърпвайки цялата си тежест към бедрата, мога да изпълня потапяне с пълен обхват на движение (ROM) и мога успешно да изпълня прехода Muscle Up, като протягам раменете си, издърпвам лактите си високо и запазвайки тази фалшива хватка, докато заобикалям халките.

След като овладея всички тези компоненти поотделно, бих помислил дали да използвам фаитнес ластици или отрицателни повторения за тренировка, преди да премина към изпълнение на цялото движение като цяло. След това бих искал да изпълнявам повече и повече повторения.

За да подкрепите това, продължете да изпълнявате основните компоненти и добавете допълнителни упражнения, за да подпомогнете работата си на гимнастическите халки. За пръстеновидния мускул нагоре, например, бихте искали да включите работа за гърди, гръбни мускули, рамене, бицепс и трицепс като начало.

Винаги снимайте себе си на телефона си за да можете да анализирате техниката си с упражнения с гимнастически халки

упражнения с гимнастически халки 1

Също така потърсете съвет от други спортисти по калистеника, ако можете, или резервирайте някои сесии с треньор или личен треньор, за да ви помогне да оцените силните и слабите си страни чрез различни движения на халките.

Хората там са повече от готови да помогнат и често са много страстни, когато става дума за работа по гимнастика или на халки. Тези умения с халки отнемат много време за научаване и усвояване, така че имайте това предвид, когато тренирате. Всеки е бил там, където сте вие, така че не е слабост да потърсите съвет или помощ.

Всичко е свързано с пътуването, когато става въпрос за гимнастическите халки, и има много ресурси, които да ви помогнат. YouTube и Instagram могат да бъдат страхотни, за да започнете да приемате нещата, но не забравяйте, че всичко зависи от вас и вашите тренировки.

Следващите няколко неща, които трябва да имате предвид, са по-конкретно свързани с ангажирането на мускулите. Трябва да знаете как се чувства тялото ви при максимално напрежение, когато всеки мускул е напълно ангажиран. Чувството е много странно да свикнеш. Това максимално ангажиране създава толкова много напрежение, че движенията могат да се изпълняват само в перфектна форма за по-кратки периоди или по-малко повторения.

Силата на седалищния мускул е особено важна при тренировките на халки, особено при упражненията с лост. Глутеусите помагат за стабилизиране на бедрата, като поддържат тялото заключено и изправено. Здравината на кухото тяло също е ключова. Тук можем да използваме преден наклон на таза, глутеус и ангажиране на краката.

Придобиване на добра сила на компресия

Също е чудесен начин да се научим да тренираме на халките. Така че да можем да се държим  над халките.

Трябва също така да използвате отрицателни повторения или ластици със съпротивление във вашата тренировка, за да ви помогне да овладеете отделни части от движения на гимнастическите халки. Не е срамно да използвате аксесоари, които да ви помагат, особено когато искате да знаете какво е усещането при пълна гама от движения.

Уверете се, че продължавате да практикувате и работите с тази фалшива хватка. Фалшивият захват ви помага да спечелите сила на халките, но също така и правилното позициониране. За да сте сигурни, че можете да използвате халките в максималните обхвати на движение и равнини на движение. Тази техника е болезнена, но жизненоважна, така че не забравяйте да продължите да работите върху нея!

За да добавите към фалшивия захват, уверете се, че работите и върху силата на правата си ръка. За тези техники на гимнастическите халки от следващо ниво. Вашето тяло трябва да бъде научено как да активира не само мускулите, но и ЦНС (централната нервна система).

Централна нервна система

упражнения с гимнастически халки 3

ЦНС се активира от по-голямо мускулно активиране, но също така работи с нервните влакна и осигурява стабилност на ставите. Това е така, за да може тялото да се научи да се избутва все повече по-екстремни начини. Което е наистина важно за развитието на тези усъвършенствани техники на гимнастически халки.

Последните ключови неща, които трябва да научите, когато тренирате тези изпреварващи движения, са как всъщност се чувстват и работят протракцията на лопатката (захващане напред), прибиране (захващане назад), повдигане (захващане нагоре) и депресия (захващане надолу). Въртенето нагоре и надолу също играе роля, но по-малко при работата по халките.

Звучи просто, но когато искате да ангажирате всеки мускул, за да блокирате правилно за тези напреднали движения, знанието как се чувства тялото ви на халките в тези позиции. С пеликан например, е от ключово значение за предотвратяване на нараняване. И за подпомагане тялото ви научава до какво може да бъде тласнато. Бих препоръчал да практикувате някои тренировки и упражнения за загряване, които ангажират и укрепват лопатката чрез упражнения с гимнастически халки.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]