0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Какво е рашгард и защо да го носите

какво е рашгард

Носенето на защитна екипировка (рашгард) е важна част от тренировките по бойни изкуства и за щастие дизайнът и технологията продължават да се подобряват през годините. Какво е рашгард?

Бойното облекло като тренировъчните клинове и рашгардите за джиу-джицу са проектирани специално, за да поддържат тялото хладно и удобно по време на интензивни тренировки.

Освен това компресионните дрехи, може да ви предпазят по-добре, докато се борите с опонента си, помагайки за предотвратяване на охлузвания и ожулвания на татмито. Но дали предимствата на компресионните дрехи са най-добри за жиу-джицу, ММА или и двете?

В тази статия ще обсъдим предимствата на тренировъчните клинове и рашгардите за защита от охлузвания, защо бойците често ги използват за възстановяване и защо никакво компресионно облекло за ги джиу-джицу не е идеално за следващата ви битка.

Предимства на компресионното износване в BJJ, MMA и граплинг

Интензивността на тренировките по бойни изкуства изисква специално облекло, което обикновено е различно от това, което бихте могли да носите за обикновена тренировка във фитнеса. Въпреки това, кимоното за  jiu-jitsu не изисква традиционна униформа, а по-скоро тренировъчен клин, шорти без джобове и рашгард.

Те предлагат специфични предимства, които насърчават продължителна атлетична активност и подобряват ефективността на тренировките. Ето повече за предимствата на рашгардите за джиу-джицу и другите компресионни облекла.

По-добра компресия на мускулите по време на тренировка.

Рашгарда с дълги ръкави е оптимален вариант за носене по време на тренировка. Всички дрехи, които са твърде широки, могат да доведат до нараняване. Рашгарда, поддържа тялото добре защитено със сигурно прилягане, което се усеща почти като втора кожа. Предимството е, че се движи заедно с тялото ви, така че можете да останете гъвкави и подвижни, докато подобрявате скоростта и силата на движенията си.

Отстранява потта

No gi jiu-jitsu ( тренировка без кимоно ) е с висока интензивност, което означава, че обилното изпотяване е често срещано. За да се предотврати натрупването на влага и триенето на кожата, тренировъчните клинове и рашгарди за джиу-джицу отвеждат потта. Това помага за регулиране на телесната температура, като ви държи сухи по време на тренировката.

Подобрява комфорта

Разсейването от неподходящо или тежко облекло може да отслаби тренировката ви и да повлияе на цялостното ви представяне. Като има предвид, че тъканта, използвана за компресионните облекла, се чувства мека и гладка върху кожата, намалявайки триенето за по-удобен резултат.

В допълнение към многото предимства на компресионните дрехи по време на тренировки на жиу-джицу, MMA или граплинг. Една от основните характеристики е как то помага при възстановяване. Компресионната екипировка е известна с това, че облекчава мускулните болки и умората, които съпътстват интензивните тренировки. Тя насърчава силната циркулация на кръвта и подпомага елиминирането на натрупването на млечна киселина.

Това помага да подобрите цялостната си производителност и позволява на тялото да се възстановява по-бързо след интензивни тренировки ден след ден. По-бързото възстановяване ви позволява да останете последователни във вашите тренировки. И ви помага да ги удължите за по-дълги периоди от време. Поради това компресионното облекло се е превърнало в задължителен елемент за бойците, което им позволява да натискат по-далеч, по-бързо и по-дълго.

Що се отнася до облеклото, рашгардите, клиновете и шортите, които може да намерите в магазин „Лидерфитнес“ разполагат с това, от което се нуждаете, за да тренирате уверено и ефективно. Рашгардите за джиу-джицу с къси ръкави и с дълги ръкави са специално проектирани за тренировки по бойни изкуства и бокс.

Силно разтегливата, ултра-издръжлива материя, прилепва към тялото, като същевременно отвежда влагата. Освен това, те са съвместими с IBJJF с класираните за джиу-джицу колани дизайни.

Освен това, тренировъчните клинове предлагат същия комфорт и защита на втора кожа. Помагат за регулиране на телесната температура, което ви поддържа сухи и увеличава мускулната функция. Плюс това, вътрешната силиконова лента и подсилените шевове максимизират сигурното прилягане и издръжливостта за дълготрайно, качествено носене.

Оборудвайте се с най-добрите дрехи за BJJ и граплинг, за да ви осигурят подкрепата и пълния обхват на движение, от което се нуждаете, докато тренирате.