0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Какво е Bumper диск

Bumper диск

Всеки от нас е виждал, щангистите да хвърлят щангите си с гърлен рев. Истината не е толкова карикатурна. Олимпийските щангисти и тези, които се стремят да бъдат такива, трябва да се грижат по-добре за оборудването и съоръженията си от това, дори ако свалят много тежест от височината на раменете си. Никой не иска постоянно да сменя своето оборудване или настилката на фитнес залата. Предпазните плочи и друго издръжливо оборудване могат да защитят фитнес залата и нейното оборудване от повреда, дори ако щангистът трябва да се спаси от опит.

От какво са изработени

Дисковете за вдигане на тежести, са изработени от дълготрайна гума с висока плътност. Те пасват на обикновени 2-инчови (5-см) щанги и обикновено имат стоманена вътрешна сърцевина, въпреки че някои версии използват месинг. Те са създадени да понасят удари, което ги прави подходящи както за начинаещи, така и за професионалисти. Те са идеални за олимпийско вдигане, за пауърлифтинг, CrossFit, всеки с гаражна фитнес зала или тези, които искат да вдигат (без помощен партньор).Въпреки че обикновено са малко по-скъпи от изцяло чугунените плочи, те имат някои ясни предимства, когато става въпрос за защита на подовете на вашия дом или фитнес зала и са по-малко шумни. Bumper дисковете, значително понижават нивата на шум в сравнение с чугунените или стоманените тежести, осигурявайки увереност при следващото ви повдигане. Тези издръжливи тежести могат да бъдат хвърляни, хвърляни или изпускани, както пожелаете, при условие че вашата подова настилка, може да се справи с натоварването.

Каква е целта на bumper / бъмпер дисковете

Те са разпространени сред трениращите CrossFit и състезателите по вдигане на тежести поради плътната си гумена конструкция. Те абсорбират удара при падане от високо, предпазвайки пода, оборудването и, разбира се, вашите олимпийски щанги. Атлетите, които са фокусирани върху силата, предпочитат bumper дисковете, защото са безопасни за падане след повдигане. По същия начин, те са изключително удобни за начинаещи, които трябва да се спасят от повдигане и знаят, че могат да оставят претеглената щанга да падне на земята. Начинаещите също ще се възползват от възможността да намалят теглото на щангата, без да жертват техниката. Железните дискове са по-класическите плочи за щанги, които се виждат в много фитнес зали, и те са причината Чарлз Гейнс да измисли фразата „помпане на желязо“, за да се отнася до вдигането на тежести. Те се използват за много класически тренировки по бодибилдинг и пауърлифтинг и се правят просто чрез изливане на разтопеното желязо в кръгла форма за формоване. Железните дискове са предназначени за атлети, които не изпускат щангите си от значителна височина. Изпускането на железни дискове е изключително шумно и може да счупи плочите, щангата или пода. В резултат на това много фитнес зали избират bumper дисковете.

Кратка история на броните

Според Харви Нютон , треньор по вдигане на тежести на Олимпийските игри в САЩ през 1984 г., производителите са започнали да произвеждат, bumper дисковете през 60-те години. Имало е някои усложнения при намирането на правилния дизайн, тъй като някои дискове се отделяли по време на състезания. Гуменото покритие помогнало да се идентифицира теглото на дисковете, което довело, до съществуваща днес система за цветно кодиране. Бъмпърните дискове, осигуряват допълнителна увереност и сигурност при вдигания като изтласкване, клек над глава и други, когато обикновенният железен диск, не би бил достатъчен. Многократното изхвърляне на железни дискове на пода би било лошо за настилката и щангата, която ги поддържа.

Какви видове дискове за вдигане на тежести има

Когато пазарувате дискове за вашите лостове, може да попаднете на следните варианти за тежести: • Уретан или каучук – Покрити плочи с тежести с тънко гумено покритие • Стоманена сърцевина – желязна или стоманена кръгла форма, покрита с други материали. • Високотемпературни дискове – По-евтини и изработени от рециклируеми материали • Олимпийските дискове за вдигане на тежести са направени изключително за състезания. • Дискове за техника – Ниско тегло и не са предназначени за изпускане, използвани за обучение.

Тези дискове са проектирани да подскачат малко, но не много. Така че те няма да летят през фитнеса

Бъмпер дисковете са идеални за тренировки, включително изтласкване и мъртва тяга, но атлетите могат също да ги използват за лежанка и клекове. Те могат да се използват като всички останали дискове, но могат да бъдат изпуснати с по-малка вероятност от повреда. Предназначението на диковете тип Bumper е да предпази вас, вашата щанга и настилката ви от нараняване по време на вдигане на тежести, когато има опасност металната щанга да бъде изпусната. Дисковете не трябва да рикошират в стените ви поради ниското им отскачане, защото са покрити с гума. Какъвто и тип вдигане да изпълнявате, независимо дали олимпийски или кросфит, можете да вдигате с увереност, като същевременно запазите екипировката, подовете и стените непокътнати.