0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Бързо ходене на пътека

бързо ходене на пътека

Когато повечето хора чуят думата „бягаща пътека“, те я свързват с бягане, но ходенето на бягаща пътека има невероятни предимства и не бива да се пренебрегва. Бързо ходене на пътека може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве, което включва тялото ви както вътрешно, така и външно, както и ума ви.

Подходът „всичко или нищо“ е често срещан, когато става въпрос за ежедневни упражнения. Често сме настроени да мислим, че трябва да тренираме супер усърдно и за дълги периоди, за да видим резултати. Много хора смятат, че упражненията са от значение само ако се мъчим да си поемем дъх и сме потънали в пот до края.

Истината е, че бързото ходене на бягаща пътека има големи ползи за здравето, по-широко достъпно е и е прекрасно упражнение с ниско въздействие, което можете да правите всеки ден.

Невероятните ползи от бързо ходене на бягаща пътека

Според изследване, хората се нуждаят от поне 150 минути аеробни упражнения на седмица. Това може да бъде ходене с бързо темпо за поне 10 минути наведнъж.

Бягащата пътека също може да направи тази цел още по-постижима. С компактни бягащи пътеки , които са по-малки и изискват по-малко пространство, и бюджетни бягащи пътеки като моделът F200PI Amila Fitness, има много възможности за избор за вашия дом.

Сега, след като знаем минималното количество аеробни упражнения, които трябва да правим всяка седмица, ще ви разкажа за 10 невероятни ползи от бързото ходене на бягаща пътека, така че можете да ги добавите към тренировъчния си режим.

  1. Можете да ходите по всяко време

Ходенето вътре на бягаща пътека ви позволява да изберете кога искате да ходите, особено ако имате бягаща пътека у дома. Без значение какво е времето навън или кое време на годината е, винаги можете да се разходите на бягаща пътека.

  1. Поддържайте разходките си структурирани

Можете да контролирате темпото и наклона, както и времето, прекарано в ходене на вашата бягаща пътека. Тази цел от минимум 150 минути ходене на седмица стана малко по-лесна, защото можете да следите продължителността си. С течение на времето можете дори да работите върху увеличаването на темпото и наклона си.

Когато сте навън, може да е трудно да намерите различни маршрути, които ви позволяват да комбинирате разходките си, но с бягаща пътека можете да промените скоростта и нивата на наклон.

  1. Изграждане на мускули и изгаряне на калории

Заедно с работата на всички мускули на краката, можете да ангажирате гъррбът си, докато ходите и да укрепите тези мускули, както и да подобрите стойката си.

Броят на калориите, които изгаряте, ще варира в зависимост от неща като това колко бързо ходите и дали ходите под наклон. Така или иначе ще изгорите повече калории.

  1. Намалете риска от определени заболявания

Намалете риска от определени заболявания. Ходенето на бягаща пътека може да помогне за намаляване на риска от здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и сърдечно-съдови заболявания.

Според Американската диабетна асоциация е доказано, че физическите упражнения като ходене подобряват контрола на кръвната захар, особено при диабет тип 2.

Нещо, което трябва да имате предвид е, че се насърчава бързото темпо при ходене, тъй като по-бързото темпо се разглежда като фактор за това колко добре ходенето намалява риска от тези заболявания. Така че, ако можете, опитайте се да увеличите скоростта, когато ходите на бягащата пътека.

  1. Повишете настроението си, облекчете стреса и се чувствайте по-добре като цяло

Ако имате лош ден, вместо да посегнете към сладки или солени закуски, опитайте направите разхотка на своята пътека за бягане. Ходенето увеличава притока на кръв в тялото ви, както и в мозъка ви. По време на бързото ходене мозъкът ви ще отделя химикали, наречени ендорфини, които ви карат да се чувствате добре. Вашите нива на стрес ще намалеят и увеличеният приток на кръв към мозъка ви също може да ви помогне да мислите по-ясно.

  1. Много бягащи пътеки идват с вградени развлечения

Много бягащи пътеки се предлагат с вградени функции, които ви позволяват да гледате предавания или да тренирате споделено с други потребители.

Има пътеки с предварително инсталирани приложения като Netflix, а някои включват функция за дублиране на екрана като бягащата пътека F85 от Sole Fitness. С отразяването на екрана можете да отразявате съдържание от вашия телефон или таблет върху екрана на бягащата пътека.

Повечето бягащи пътеки също включват поставка за четене, така че можете да четете книга/списание или да използвате таблет, докато ходите. Като цяло ходенето на бягаща пътека не трябва да е скучно!

  1. Изградете по-последователна рутинна тренировка

Ако ви е трудно да спортувате редовно, защото сте отегчени от рутината си, добавянето на разходки на бягащата пътека може да ви помогне.

Важно е да променяте интензивността на вашите тренировки, така че режимът ви да не се чувства остарял и можете да намалите риска от нараняване. Ако винаги тренирате много усилено, вероятността да прегорите и дори  рискът да се нараните се увеличава. Поддържайте редовна физическа активност, като добавите малко ходене в графика си.

  1. Подобрете здравето на костите си, баланса и намалете болките в ставите

Редовното ходене на бягаща пътека ще подобри баланса ви с течение на времето. С подобрен баланс е по-малко вероятно да паднете и да се нараните и ще поддържате костите си здрави и здрави.

Упражненията са важен начин за лечение на остеоартрит. Ходенето е чудесен вариант, защото е с ниско въздействие и няма да натовари ставите ви допълнително. Ходенето всъщност ще облекчи сковаността и ще позволи на ставите да се смазват отново.

  1. Вземете подобни предимства на бягането

Да, бягането е по-интензивно от ходенето и изгаря повече калории, но ходенето и бягането споделят много от същите предимства. Бягането също може да ви даде много от предимствата, които споменах.

Така че, ако не можете да бягате, знайте, че получавате много от същите ползи, които бихте получили и от бягането. Това е особено вярно, ако ходите по-бързо и за по-дълги периоди.

  1. Подобрете цялостното си здраве с бързо ходене на пътека

Вашата сърдечно-съдова система, метаболизъм, храносмилане и имунна система се възползват от редовните аеробни упражнения, като ходене.

С подобрена сърдечно-съдова система сърцето ви ще бъде по-силно и по-здраво. Ако увеличите метаболизма си, е по-вероятно да имате повече енергия и да отслабнете, ако това е целта ви.

Като подобрите имунната си система, вероятно ще помогнете да не се разболеете, а физическата активност е чудесна за подпомагане на храносмилането.

Както можете да видите, ходенето носи много предимства. Въпреки че изброих само 10, определено има повече. И така, какво чакате?

Предизвиквам ви да отделите само половин час на ден (или 15 минути 2 пъти на ден), за да ходите на бягащата пътека 5 дни в седмицата. Ако това не е достатъчно предизвикателство за вас, опитайте да ходите по-дълго или ускорете, ако можете. Може би дори се опитайте да ходите всеки ден.