0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Как да се катерите по въже

Катеренето по въже може да изглежда обезсърчително, но това е важно умение, което трябва да имате, ако искате да стигнете до следващото ниво във вашите фитнес тренировки. Искате ли да знаете как да се катерите по въже?

И познайте какво? Не сте сами.

И така, как да овладеете катеренето с въже като начинаещ? Искате ли да знаете една тайна? Всъщност е доста просто, когато знаете няколко основни техники. Така че независимо дали сте напълно начинаещ или някой, който вече се е катерил по въже, тези четири стъпки ще ви помогнат да стигнете до върха безопасно, ефективно и без да се нараните.

Първа стъпка: Елате подготвени

Първото ми правило  как правилно да се катерите по въже е да сте подготвени с правилното оборудване. Да започнем с обувките…Може би си мислите, че всяко старо облекло за тренировка е подходящо – в крайна сметка това е просто въже, нали? Когато за първи път се учех да се катеря по въже, носех по-стари кросфит обувки – голяма грешка.

Направих няколко катерения по въже и унищожих обувките си, подметките бяха изтръгнати, а връзките напълно се разпаднаха. Ето защо сега винаги избирам по-модерни функционални фитнес обувки, които имат външна подметка, която ви позволява да се катерите по въже, без да го накъсате напълно в процеса. Reebok Nanos devet са моето предпочитание, но Nanos, Innovates, Nobles, Nike Metcons и повечето други модерни CrossFit или функционални фитнес обувки също работят перфектно.

Основното нещо, което трябва да запомните е, че те трябва да имат здрава външна подметка, а ъгълът на подметките трябва да е изключително издръжлив. След това трябва да защитите останалата част от тялото си. Когато се катерите нагоре и надолу по въже, изгарянето от триене е много реален риск. Виждал съм хора да изгарят пищялите, прасците и бедрата си отново и отново. Ако искате да запазите кожата си прикрепена към тялото (а не към въжето), уверете се, че имате някакъв вид защита навсякъде, където тялото ви ще влезе в контакт с въжето (освен ръцете). Това може да бъде стандартен плат за активно облекло, дълги чорапи, неопренови ръкави, които да ви помогнат да защитите кожата си.

Стъпка втора: Научете как да се катерите по въже

След като имате подходящото оборудване, е време всъщност да научите как да се катерите по въже. Но преди да скочите направо върху въже, за да видите дали можете да стигнете до върха, има четири важни стъпки, които трябва да запомните, за да усъвършенствате изкачването си по въже. Има четири прости стъпки, за да стигнете до върха на вашето въже:

  • Достигнат
  • Вдигам
  • Скоба
  • Стойка

Достигане

Ако достигате само няколко сантометра всеки път, ще ви отнеме много време, за да достигнете върха на въжето. За да изкачите въжето по-ефективно, протегнете ръцете си възможно най-високо. Уверете, че се издърпвате нагоре с възможно най-малко издърпвания. Обикновено казвам на атлетите да се протягат докрай, докато ръцете им са почти заключени напълно над главата. Ето докъде трябва да стигнете и след това да хванете въжето с две ръце.

Вдигане

Следващата стъпка е повдигане. Когато казвам повдигане, имам предвид наистина повдигнете коленете си към гърдите си колкото можете повече. За да издигнете краката си възможно най-нагоре по въжето. В този момент вероятно се чувствате така, сякаш се хващате за въжето за скъп живот. Това е мястото, където идва следващата стъпка, за да осигурите позицията си.

Скоба

След като коленете ви са изтеглени до гърдите ви, е време да – не стискате или увивате въжето – да го захванете. Можете да направите това, като притиснете единия крак върху другия. Това ви осигурява изключително сигурно задържане на въжето.

Стойка

Вероятно ще бъдете облекчени да чуете, че тази последна стъпка е най-лесната от четирите. Всичко, което трябва да направите, е да се изправите. Добре, не е толкова просто, но няма много повече за това. С ръцете си все още в тази позиция на пълен обхват, изправете се. Докато стоите, издърпайте ръката си до нивото на гърдите. След като направите това, просто трябва да повторите последователността, докато стигнете до върха на въжето.

Практиката Ви прави перфектни

Сега, след като разбирате четирите основни стъпки на въже, е време да изцапате ръцете си (или, по-точно, краката), като практикувате вашите скоби. Това е стъпката, с която повечето хора се борят най-много. Редовно виждам хора да се протягат и да повдигат краката си, но след това не знаят как да затегнат правилно въжето и краката им започват да се плъзгат.

Ако имате хлъзгави крака върху въжето, вероятно разчитате твърде много на силата на горната част на тялото си, докато по-голямата част от усилието трябва да идва от краката, когато ви е позволено да използвате краката си при изкачване с въже. Един от най-добрите начини да практикувате вашите скоби е като върнете нещата обратно на нивото на земята. Започнете, като седнете до въжето на кутия, пейка или някаква платформа, която ви издига малко над земята. Оттам можете да практикувате техниката си на затягане

Стъпка трета: Намерете вашата скоба

Има три често срещани варианта, които можете да използвате за затягане, така че трябва да ги изпробвате всичките, за да намерите това, което работи най-добре за вас.

Испанската обвивка

Испанската обвивка е може би най-разпространената техника за катерене по въже. Това е бавно и много контролирано. Аз лично не го харесвам, защото въжето буквално се увива около краката ви, така че напълно ги унищожава – кой има нужда от кожа? Въпреки това, ако сте начинаещ, това може да е най-добрият вариант да започнете. Докато краката ви са изложени на по-висок риск от изгаряне на въже, фактът, че затягате с въжето, увито около крака ви, ви кара да се чувствате много по-стабилни и сигурни.

Единственият друг проблем, който може да искате да обмислите, е, че този вариант вероятно ще ви забави, защото трябва да мислите как да държите въжето увито около крака си. Плюс това, ако се борите да увиете крака си около въжето, вие сте заседнали там и висящи за скъп живот с ръцете си. Въпреки че това е една, която трябва да изпробвате, ако сте начинаещ, следващите две техники обикновено са по-ефективни и ефективни, докато напредвате.

J Hook

J Hook е известен иначе като J Squeeze. Това е много по-бърз начин да стигнете до върха на въжето от испанската обвивка. За да го направите, ще трябва да стегнете краката си заедно, което създава „J“ с въжето. След това стиснете скобата по пътя си нагоре. Tова е много по-бърз начин да влезете и излезете от скобата, докато се катерите. J Hook обаче не осигурява толкова сцепление, колкото може да ви е необходимо, когато започвате като начинаещ. Тъй като не получавате същата супер здрава опора, както при испанската обвивка.  Може лесно да загубите хватката си и да се плъзнете надолу по въжето. Но не го отхвърляйте напълно. Виждал съм, че тази техника работи при много спортисти на високо ниво. Така че опитайте и вижте дали работи за вас.

The Stomp

Последният вариант на скоба, за който ще ви говоря, е моят личен фаворит, Stomp. Тази техника изглежда много като метода на J Hook, но вместо краката ви да са един до друг, стъпвайте с единия крак върху другия. За мен моят доминиращ десен крак е този, който минава върху основния ми крак.Това ви дава много сцепление, за да се изкачите бързо по въжето, без да се притеснявате за увиването или управлението на въжето зад тялото ви.

Това е техниката, която много спортисти от най-високо ниво използват, за да се изкачат бързо на въжето, без да изморяват ръцете си, така че е чудесно да я изпробвате, ако искате да издигнете техниката си за катерене по въже на следващото ниво.

Практикуване на техниката на кутията

Сега знаете някои от ключовите техники, изпробвайте всяка от тях, като използвате кутия, за да можете да се съсредоточите върху правилната настройка на краката. Оттам можете да получите добра скоба и да практикувате да се изправяте и да видите дали можете да се поддържате. Кутията ще елиминира разсейването от необходимостта да скачате или да се изправяте от земята, така че е чудесно място да изпробвате какво работи за вас, когато започнете.

Стъпка четвърта: Тестване на вашата скоба

Четвъртата и последна стъпка, когато става въпрос за научаване как да се катерите по въже, е тестването на вашата скоба. Както знаете, защо винаги препоръчвам да изпробвате вашата техника от кутия. Но цялата тази практика бързо изчезва, когато всъщност започнете да се катерите по въжето, Защото нямате време да се поддържате и да гледате краката си през цялото време. Така че това е моментът, в който разбирате дали техниката ви наистина е там, където трябва трябва да бъде. Има два начина, по които можете да тествате техниката си катерене по въже. За да видите дали ще се преведе от стандартната работа, за да стигнете докрай нагоре по въжето: Тест с две дърпания и тест без ръце.

И има  четирите стъпки, които трябва да направите при първото си изкачване с въже. Може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ако следвате тези четири стъпки, ще можете да се изкачите по това въже много по-бързо и лесно.

И помнете, практиката ви прави шампиони!

Разгледайте нашият блог тук!