0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Как да смажете лентата на бягаща пътека, за да предотвратите преждевременни проблеми

Поддръжка на бягаща пътека

Поддръжка на бягаща пътека – по-лесно е отколкото си мислите, като започнете с редовното смазване на лентата за ходене и бягане.

Как правилно да смазвате бягаща пътека

Нищо не може да надмине безопасността и удобството на личната бягаща пътека. Разбира се, това може да не е най-ангажиращият начин за тренировка, но има спокойствие, знаейки, че имате топло, сухо и безопасно място за бягане по всяко време през деня или нощта.

Разбира се, това е при условие, че работи правилно. Няма нищо по-лошо от това да започнете тренировката си, на бягащата си пътека само за да откриете, че не работи гладко или по-лошо, че изобщо не работи.

Бягащата пътека се нуждае от редовна поддръжка, за да се гарантира, че работи правилно и да се увеличи максимално живота й.

Един от най-лесните начини, по които можете да сте в крак с рутинната поддръжка, е да смазвате лентата на бягащата пътека.

Ето всичко, което трябва да знаете как да го направите.

Какво е лентата за бягаща пътека?

Смазването на вашата лента е проста и лесна задача, но помага да разберете основната терминология и анатомия на бягащата пътека. Лентата за бягаща пътека (известна също като лента за бягане или ходене) е кръгло парче гума, което се увива свободно около две ролки от двата края на бягащата пътека и неподвижната платформа на бягащата пътека.

Лентата е действителната повърхност, която се движи, когато бягате. Когато бягащата пътека е включена, моторът върти предната ролка, наричана също задвижваща ролка, която носи лентата върху платформата и задната ролка.

Поддръжка на бягаща пътека – Защо трябва да смажете лентата си

Всеки път, когато стъпите върху лентата на бягащата пътека, той се притиска към платформата за ходене и създава триене между лентата и платформата. Колкото повече триене имате, толкова по-трудно ще трябва да работи двигателят, което може да причини преждевременна повреда на двигателя и контролера на двигателя.

Смазването действа като буфер за намаляване на триенето между платформата и лентата и предотвратява прекомерното напрежение на двигателя и контролера

Знаете ли кога трябва да смажете лентата си за бягаща пътека ?

Колко често трябва да смазвате вашата лента зависи от производителя и може да варира от 25 до 180 часа употреба.

Обикновено ръководството на потребителя ще ви даде честотен интервал за вашия конкретен модел. По-добре да смазвате по-малко (обем) по-често, отколкото много (обем) много по-рядко. Един от начините да разберете дали е време за смазване е да повдигнете ръбовете на лентата и да го напипате между нея и дъската.

Трябва да почувствате известна хлъзгавост поради лубриканта от долната страна на лентата. Ако не се чувства хлъзгаво, трябва да я смажете. Грешка, която много хора правят, е само да пипат под ръбовете на лентата. Ръбовете често имат подходящо смазване, докато центърът може да е сух.

Как да смажете колана на бягащата пътека

Препоръчва се да отделите 5 до 10 минути за първото смазване на лентата. С течение на времето, когато се почувствате по-комфортно, това трябва да отнеме само минута или две. Ще трябва да закупите 100-процентови силиконови лубриканти. Несиликоновите лубриканти като WD40 съдържат добавки, които потенциално биха могли да повредят ремъка.

Преди да нанесете лубриканта, жизненоважно е да изключите бягащата пътека от електрическото захранване, преди да поставите ръцете си под лентата.

Също така е разумно да покриете пода наоколо с хартия или кърпи за еднократна употреба, за да предотвратите капенето на лубриканта на земята.

В зависимост от марката 100-процентов силиконов лубрикант, който купувате, моделът на нанасяне и количеството може да варират.

Прилагането на твърде много лубрикант може да доведе до изтичане отстрани и върху лентата и платформата и на пода около вашата бягаща пътека.

Внимавайте да държите дюзата далеч от горната част на лентата на бягащата пътека. Ако смазката попадне върху повърхността на движение, тя се отстранява много трудно. След като лубрикантът е нанесен, включете отново бягащата пътека в контакта и ходете на бягащата пътека две до три минути с много бавна скорост. Това ще разпредели смазката по целия ремък.

Ръководство стъпка по стъпка за смазване на лентата за бягаща пътека:

Стъпка 1: Купете 100-процентов силиконов лубрикант / смазка за бягаща пътекаСтъпка 4: Повдигнете ръба на лентата и нанесете 20 мл лубрикант под центъра на лентата, където ще бъдат краката ви
Стъпка 2: Покрийте пода наоколо с хартия или кърпи за еднократна употреба, за да предотвратите попадането на смазка върху подаСтъпка 5: Включете отново бягащата пътека в електрическата мрежа
Стъпка 3: Изключете бягащата пътека от електрическото захранванеСтъпка 6: Вървете две до три минути с много бавно темпо