0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Време ли е да си купите свое собствено оборудване за фитнес?

оборудване за фитнес

Ако идеята за вграждане на оборудване за упражнения във вашия дом е нещо, което вие (както и други членове на вашето семейство) сте обмисляли, може би е време да инвестирате във вашето собствено оборудване за фитнес.

Никога няма ясен или категоричен знак или сигнал, че някой е готов да анулира членството си във фитнеса. Или че ще се наслаждават на тренировките си от комфорта на собствения си дом . Има плюсове и минуси за балансиране и за двете. Така че, за да ви помогнем да решите, помолихме експертите за техния съвет какво да имате предвид, преди да закупите оборудване за домашна фитнес зала и как да го направите.

Колко струва вашето време?

Времето е пари, както се казва. И така, когато се стигне до отделяне и анализиране на времето ви, пропилява ли се нещо от него във фитнеса? И не, не говорим за времето, което отделяте за изгаряне на мазнини и изграждане на мускули. По-скоро говорим за времето, необходимо за шофиране до и от обекта.

Или времето, прекарано в чакане кардио оборудването да стане достъпно. Ако забележите, че рутината ви се състои повече от чакане, отколкото от действие, може би е време да обмислите закупуването на собствена домашна фитнес зала.

Едно от предимствата на притежаването на домашно оборудване за упражнения е, че можете да се вместите в бърза тренировка у дома, без да пътувате до работното място, за да стигнете до фитнеса. Винаги, когато възникне възможност, можете да направите тренировка на място в уединението на собствения си дом. Освен това не е нужно да чакате или да споделяте оборудване в претъпкани фитнес зали .

Ефективно ли е оборудване за фитнес?

Що се отнася до ценообразуването, таксите за фитнес могат да варират. Някои може да изискват месечни плащания от приблизително 40 лв за месец, а други може да достигнат до 250 лв на месец. Това означава, че пропуските за фитнес са между (годишно) 480 лв. на година до 3000 лв. По-големите кардио уреди сами по себе си могат да достигнат хиляди.

Ако сте човек, който използва много от тези машини, може би е най-добре да се придържате към членство в класическата фитнес зала. Ако обичате да тичате навън, да използвате само един тип кардио машина и да използвате фитнес залата за силови тренировки и издръжливост на тежести, това може да е мястото, където да имате домашен фитнес е по-разумно от фискална гледна точка.

Друго съображение, когато мислите да поставите фитнес зала в дома си, е кой ще я използва. Създайте многофункционална и смесена домашна фитнес зала, която ще се използва от всеки във вашия дом. Това може да спести парите на цялото домакинство за няколко членства във фитнес зали.

Предимствата на домашния фитнес

Предимствата на домашния фитнес

В допълнение към спестяването на време и пари, има безброй ползи и предимства, които идват от наличието на собствен персонализиран домашен фитнес. По-долу сме изброили някои от основните препоръки на нашите експерти защо смятат, че домашните фитнес зали са идеални (за правилния човек).

Без повече извинения

Сега няма жизнеспособно извинение да пропуснете тренировка – дори ако сте в средата на снежна буря. Все още можете да слезете долу, за да вдигате дъмбели. Ако желаете, можете да станете десет минути по-рано, да се спуснете по стълбите и да преминете през рутинна тренировка, [докато] все още носите пижамата си.

По-чисто пространство за тренировка

Фитнес залите могат да приютят голямо количество бактерии и гъбички, независимо дали върху оборудването за физическа тренировка или в банята и душовете. Всъщност вируси като плантарни брадавици, гъбички по краката и стафилокок могат да бъдат намерени на различни повърхности във фитнеса.

Когато използвате собствената си домашна фитнес зала, вие сте по-малко изложени. Въпреки това, само защото е домашен фитнес не означава, че е свободен от микроби. Микробите все още могат да съществуват и да преобладават в домашните фитнес зали, ако не почиствате рутинно оборудването.

Няма нужда от детегледачка

За родители с малки деца посещението на фитнеса за около час не е толкова лесно, колкото изглежда. Докато някои фитнес зали предоставят грижи за деца, това не винаги е гарантирано. Ако има фитнес зала у дома, родителите могат да тренират в уюта на дома си. Те знаят, че децата им са в безопасност и всички допълнителни пари за гледане на деца могат да бъдат спестени за нощна среща.

Недостатъците на домашния фитнес

Домашните фитнес зали също могат да имат недостатъци. Някои от тези негативи могат да бъдат физически препятствия. Но други могат да говорят и за умствени ограничения.

  • Твърде удобно

Очевидният недостатък, разбира се, е идеята да се чувствате „твърде удобно“ в собствения си дом“. „Това може да [накара] оборудването [да] избледнее на фона на домашния безпорядък и да остане незабелязано. Когато границите между дома и фитнеса са хлабаво определени, елементът на дома има тенденция да поеме. Вашият дом винаги ще бъде мястото, където ще се връщате за релакс и спокойствие.”

  • По-малко разнообразие от оборудване

Освен ако нямате достатъчно пари и пространство, може да ви е трудно да се заобиколите с разнообразно оборудване в домашната си фитнес зала. Можете да правите тренировки за цялото тяло с минимални уреди. Но ако сте човек, който обича да редува кардио тренировките си  може да искате да се придържате към обичайната си фитнес зала.

  • Ограничени познания за оборудването

Оборудването за домашни тренировки може да бъде недостатък, ако не сте сигурни как да използвате правилно оборудването. Треньор във фитнес зала (или частен треньор) може да Ви научи правилно движение и техника, когато става въпрос за оборудване за фитнес, така че да извлечете максимума от тренировката, според вашите цели.

Неправилното трениране не само може да спре напредъка ви, но може да бъде пагубно за тялото ви. Препоръчваме да не купувате оборудване за вашия домашен фитнес, освен ако не сте напълно запознати с продукта и как правилно да го използвате.

Домашно оборудване за фитнес за начинаещи

Домашно оборудване за фитнес за начинаещи

Повечето начинаещи могат да получат страхотна тренировка с малко разнообразие от тежести с дъмбели. Когато станете по-опитен и по-силен в домашната си фитнес зала, един средно напреднал спортист трябва да закупи по-големи тежести и може да иска да премине към щанга. Всички нива на трениращи могат да се възползват от гири и ремъци за окачване. Те добавят разнообразие към тренировките, ако пространството и бюджетът позволяват.

Като се има предвид това, начинаещ, който просто иска да започне основна фитнес програма, може лесно да го направи със собствените си два крака. (Ходенето и джогингът все още са най-добрите форми на достъпно кардио, което всеки може да прави.) И два чифта дъмбели – един по-тежък, един по-лек – за извършване на основни движения на горната и долната част на тялото като клякания, напади и преси.

Като цяло, тренирайте, както в дома си, така и извън него за по-добро физическо и психическо здраве. Който и метод да решите, че е подходящ за вас, ще осигури най-добрата (и най-удобната) среда за укрепване и кондициониране на тялото ви. Така че се забавлявайте с него!