0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Тренировки за управление на гнева

Tренировки за управление на гнева

Разбиране и управление на гнева

Разбирането и управлението на гнева са ключови умения за поддържане на психично и емоционално благополучие. Гневът е нормална, здравословна емоция, която всеки изпитва в даден момент. Основните емоции, като тъга, страх или вина, също могат да бъдат изразени като гняв. По време на стрес може да изпитваме гняв по-често, отколкото е типично. Гневът става проблематичен, когато стане неконтролируем. Някои хора правят упражнения, за да управляват своите емоции и разочарования. В тази статия на Leaderfitness ще се запознаете с тренировки за управление на гнева. Изследователите са открили, че по-специално аеробните упражнения могат да помогнат за намаляване на тревожността, депресията и враждебността. Някои изследвания дори показват, че кратка тренировка може да помогне за предотвратяване на гневно настроение.

Ефектите на гнева върху тялото

Изследователите определят гнева като емоционално състояние, което се състои от чувства, които варират по интензивност от леко раздразнение или раздразнение до силна ярост. Има два вида гняв:
  • Конструктивен гняв : Гняв, който може да ви помогне да разрешите проблеми и може да има защитен компонент
  • Разрушителен гняв : Гневът се използва за оправдаване на чувства или за засилване на състояние на гняв
Въпреки че гневът може да бъде здравословна емоция, той може да окаже влияние върху тялото. Тези, които практикуват будизма, се отнасят към гнева като към една от трите отрови на ума (заедно с алчността и глупостта). Чрез въздействието си върху симпатиковата нервна система е доказано, че гневът има положителна връзка с атеросклерозата или коронарната болест на сърцето. Отрицателните емоции, включително гневът, също са включени като причинен фактор за булимично поведение. Гневът се свързва с развитието на диабет тип 2 и с повишен риск от пътни инциденти. От друга страна, упражненията се свързват с намален риск от много заболявания, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Доказано е също, че упражненията повишават емоционалната устойчивост на остър стрес. Така че, когато изпитвате гняв, физическите упражнения може да са положителен начин за облекчаване на известно напрежение.

Видове тренировки

Упражнението е страхотно решение на теория, но някои хора може да имат затруднения да дадат енергията си на тренировка, когато гневът ги поглъща. Има различни начини да подходите към движението, когато сте сърдити или раздразнени. Някои хора може да предпочетат да освободят гнева си с експлозивни движения, като бокс, кръгови тренировки или танци. Други може да предпочетат да успокоят дишането си и да намалят пулса си с упражнения за ума и тялото, като йога, тай чи или медитация. Някои може дори да предпочетат комбинация от двете, като например туризъм сред природата. Също така може да се окаже, че това, което работи в един случай, е по-малко ефективно по време на друго събитие. Затова се опитайте да бъдете отворени и опитайте различни упражнения, за да успокоите настроението си.
  • Имайте предвид, че целта с упражненията не е непременно да премахнете гнева. Гневът е естествен и може да бъде здравословен. Упражнението просто ви дава отдушник за здравословно изразяване и управление.
  • Изпотете се
  • Тъй като аеробната активност е специално извикана от изследователите като начин за намаляване на изразяването на гняв както при деца, така и при възрастни, може да искате да се изпотите, за да успокоите нервите си.
  • Дейности като гребане и бягане на бягаща пътека са свързани с намален гняв, униние и безпокойство.
Може да искате да опитате една от тези тренировки следващия път, когато трябва да освободите разочарованието:
  • тренировки за гребане
  • бързи и ефективни тренировки на бягаща пътека
  • 30-минутна тренировка на бягаща пътека
  • Тренировки под наклон на бягаща пътека
Може също да опитате да пренасочите фокуса си. Следните типове тренировки, по-специално, ви помагат да се концентрирате върху различни двигателни предизвикателства, така че фокусът ви да може да бъде насочен далеч от източника на вашия гняв, поне временно.

Типове тренировки

  • Бокс
Боксовите тренировки ви принуждават да се съсредоточите върху конкретни комбинации от удари. Тренировката по бокс, ангажира цялото тяло, изгаря калории и изгражда сила, особено в горната част на тялото. Има много боксови и фитнес зали които, предоставят и приложения, които ви позволяват да тренирате у дома, ако не можете да стигнете до някое от техните места. Разбира се, не е нужно да харчите много пари, за да се боксирате у дома. Можете да закупите ръкавици и друга боксова екипировка , след което да използвате приложение за бокс на вашия смартфон.
  • Скачане на въже
Друга високоинтензивна тренировка, която изисква фокус и концентрация, е скачането на въже. Красотата на това упражнение е, че бързо ще увеличите пулса си и ще изгорите бързо калории. Освен това изисква много малко оборудване. Можете да закупите  въже за скачане и получите пълна система от тренировки. Тренировката с въже за скачане може да включва движения като скок с двоен крак, бягаща стъпка, висока стъпка или двойни долни движения, които ви принуждават да откъснете ума си от гнева, за да координирате краката си. Човек с тегло 80 кг вероятно ще изгори около 143 калории само с десет минути бързо скачане. Използвайте калкулатор за изгорени калории, за да прецените как може да ви подейства тренировка със скачане на въже.
  • Кръгова тренировка
Страхотното нещо на кръговата тренировка е, че ви кара да се движите. Вие се движите от уред на уред и работите с различни части на тялото за кратки сегменти от време, така че има малко време да мислите за това, което ви кара да се чувствате ядосани. За да правите тези упражнения домашни условия, може да се нуждаете от основно оборудване като дъмбели , гири и тренировъчни ластици. Или можете да опитате верига с общо телесно тегло и просто да използвате собственото си тяло, за да изградите сила и да се потите.

Бойно изкуство или медитация

  • Тай Чи
Тай чи всъщност е бойно изкуство, което произхожда от Китай, но не е от типа, при който сте агресивни. Вместо това, това е поредица от самомедитация и плавни движения. Бавното темпо на движението може да ви помогне да успокоите темперамента си и да намалите сърдечната си честота, ако установите, че сте заредени и ядосани. Има различни видове тай чи, но ако тепърва започвате, има онлайн класове по тай чи и приложения за смартфони , които могат да ви помогнат. Tai Chi Foundation също предоставя няколко видеоклипа с инструкции и може да ви помогне да намерите клас във вашия район.
  • Медитация
Докато медитацията не е непременно тренировка, практикуването на медитация със сигурност е упражнение за самолечение, което може да ви помогне да се научите да фокусирате вниманието и осъзнаването за умствена яснота. Доказано е, че медитация намалява стреса и агресията при юноши, възрастни. Които управляват хронични здравословни състояния като фибромиалгия. Медитацията не изисква да сте преминали курс на обучение. Но може да искате да погледнете онлайн, да прочетете книга или да използвате приложение, което да ви помогне да започнете. Например Headspace предлага насоки онлайн и в тяхното приложение за смартфон. Calm също е популярно приложение, което може да насочи вашата практика.
  • Разходка сред природата
Ходенето предлага широка гама от ползи за здравето, включително по-добро сърдечно-съдово здраве и намален риск от някои хронични заболявания, като диабет тип 2. Ходенето също може да бъде чудесен начин за освобождаване на гнева. Проучване установява, че еднократно ходене (само 10 минути) може да намали враждебността и гнева при млади възрастни, макар и не до статистически значима степен. Друго проучване показа, че достигането на 10 000 стъпки на ден води до по-ниски нива на докладван гняв, заедно с намалена тревожност, депресия, умора, объркване и пълен дистрес на настроението при 35 участници с наднормено тегло, които са участвали в 12-седмична програма за ходене. Ето защо качествените тренировки за управление на гнева са важен аспект, на които трябва да обръщате внимание.
Гневът-естествена емоция
Гневът е нормална, естествена емоция. Гневът може дори да играе положителна роля. Но може да има и моменти, когато гневът и неговите ефекти могат да станат проблематични и дори да излязат извън контрол. Понякога една тренировка не е достатъчна, за да управлявате емоцията. Управлението на гнева е решаващ проблем, който може да се наложи да бъде разрешен чрез терапия. Въпреки че упражненията са един инструмент, който много хора могат да използват, за да намалят гнева си, някои хора може да имат проблеми с контролирането на чувствата си и това може потенциално да има опасни последици. Затова е най-добре да бъдете проактивни, преди гневът да стане проблем. Ефективните тренировки за управление на гнева ще спомогнат да канализирате натрупаното напрежение. Обърнете се към специалист по психично здраве или вземете препоръка от вашия личен лекар, ако смятате, че сте в момент, в който бихте искали да ви помогне да овладеете гнева.