0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Защо да тренираме бокс?

Ползи от боксова тренировка

Защо да тренираме бокс? Боксът е най-горещата тенденция във фитнес индустрията след спининга. Лагери за обучение по бокс се появяват в градовете в цялата страна и онлайн треньорите улесняват тренировките по бокс у дома.

Но как се сравняват тези тренировки с тренировките, извършвани от професионалистите, които се бият на ринга? И ако целта ви е да влезете във форма бързо, къде ще намерите най-добрата боксова тренировка?

Ползи от боксова тренировка и защо да тренираме бокс

Ако все още не сте пробвали, може би се чудите защо боксът е толкова страхотна тренировка. Особено ако сте свикнали да горите калории на спининг велосипед, кростренажор или тичане на бягаща пътека , може да мислите, че удрянето на неща е контрапродуктивно за доброто здраве и благополучие.

Но експертите казват, че боксовата тренировка предоставя уникални предимства, които другите форми на упражнения не могат да се сравнят.

Боксът е тренировка за цялото тяло, която е насочена към краката, кръста, гърба и горната част на тялото. Това, което повечето хора подценяват, е психическата полза. Боксът може да бъде много терапевтичен по толкова много начини.

Вие упражнявате всяка единица енергия върху боксовият чувал и осигурявате огромно облекчаване на стреса. И за да извлечете максимума от техниката си по време на тренировка, вие сте принудени да мислите за настоящия момент. Принудени сте да отделите ума си от стресовите ситуации.

защо да тренираме бокс, боксова зала

Най-добрата боксова тренировка за вас зависи от вашата цел.

Ако целта ви е подобряване на общият тонус, загуба на тегло или забавление, докато горите калории, тогава най-добрият ви избор може да бъде бутикова залат за бокс и сходни бойни спортове.

Но ако искате да тренирате като боксьор, който се бие на ринга, може да искате да посетите местна боксова зала. И двете тренировки осигуряват ползи, но тези ползи са малко по-различни.

Вдъхновените от бокса студия за тренировъчни лагери използват бокса като инструмент, за да ви дадат ефективна тренировка. Но не е задължително да се научите да се боксирате. Ако наистина искате да тренирате като боксьор, тогава отидете в местната боксова зала.

Той обяснява, че ако се присъедините към местна боксова зала, обикновено ви назначават треньор, който ви преподава основите, които използвате, за да се биете на ринга. Те включват правилни комбинации от удари, работа с крака и правилно подравняване.

Ако всъщност няма да се биете, да се научите да прецизирате ударите си като професионален боксьор може да попречи на тренировката ви, ако целта ви е кардио фитнес. Той обяснява, че отнема време, за да се научите как правилно да поставите юмрука си, краката и тялото си. Това означава, че трябва да спрете, да говорите с треньора си и да повторите движенията бавно.

През това време пулсът ви вероятно ще спадне и може да не получите мигновената полза от тренировката, която желаете.

защо да тренираме бокс

Най-добрата боксова тренировка за вас ще зависи от вашето ниво на ангажираност и вашите цели:

Ако искате бърза тренировка, за да влезете във форма и да се забавлявате, тогава боксовото студио за обучение е най-доброто. Няма дългосрочен ангажимент и ще изградите сила и кардио фитнес.

Ако искате да разберете изкуството и науката на бокса, за да изградите сила и фитнес с течение на времето, посетете местната боксова зала.

Да ходиш на боксова зала може да бъде плашещо. Поради тази причина много трениращи у дома използват YouTube и други уебсайтове, за да се научат да се боксират. Но домашната боксова тренировка има няколко клопки, ако крайната ви цел е да се боксирате като професионалист.

Първо„трябва да наемете треньор, защото имате нужда от някой, който да ви научи как да удряте. Хората обичат да удрят неща и това е целта на вашия треньор – това е методът на бокса от старата школа. Но когато става въпрос за контакт, там трябва да има професионалист Без подходящи инструкции можете лесно да се нараните, удряйки опонента си или дори боксова круша.

Как да намерим правилният треньор по бокс?

  1. Пълномощия. Добрият треньор трябва да има опит, не само като боец, а като треньор. Те също трябва да имат история на дългосрочни доволни клиенти. Поискайте референции.
  2. Програма. Оценете тренировъчната програма, преди да инвестирате. Уверете се, че планът е добре проектиран. Запитайте се: Работи ли за целите ми? Предоставя ли реалистична времева линия?
  3. Личност. Интервюирайте треньора, преди да се ангажирате да работите с него или нея. Помислете дали това е някой, на когото можете да се доверите или не. Запитайте се: уважавам ли ги и те ще ме уважават ли?
  4. Безопасност. Вашият треньор трябва да има предвид вашите най-добри намерения и трябва да може да предостави пълномощия, за да ви увери, че той/тя е квалифициран да взема здравословни и интелигентни решения вместо вас.

Shadowboxing тренировки

Ако нямате време или ресурси да наемете треньор, пак можете да тренирате бокс у дома. Като алтернатива на традиционния бокс с удари, някои домашни трениращи използват бокс със сянка, за да получат добра тренировка. Когато правите бой със сянка, няма контакт, но все пак получавате ползата от кардио тренировка.

Тази домашна боксова тренировка, е най-подходяща за трениращи, които са поне в умерена форма. Начинаещите могат да използват по-кратка домашна боксова тренировка или да работят с треньор, докато станат достатъчно силни, за да тренират самостоятелно.

бокс със сянка,защо да тренираме бокс

Примерна тренировка на бокс със сянка:

След загрявката ще завършите четири кръга от тренировка със сянка.

Загрейте за три минути. Скачайте на въже, ако имате, но ако не, представете си, че го държите в продължение на две минути, след което починете за 30 – 60 секунди. Повторете два пъти за общо три серии.

  1. Първи рунд: комбинация от десен/ляв удар. Започнете с комбинация от дясно/ляво, като я повторите четири пъти. След това клекнете два пъти, за да се прегрупирате, да си поемете дъх и да възвърнете правилната боксова стойка. Продължете с тази комбинация удар/клек за две минути.

Починете една минута.

  1. Втори кръг: Комбинация от горна част. Завършете ъперкът с лявата ръка и след това с дясната, като повторите четири пъти. След това клекнете три пъти, за да се прегрупирате, да си поемете дъх и да коригирате боксовата си стойка. Продължете тази комбинация за две минути.

Успокой се. Ходете бавно, за да намалите сърдечната си честота и да забавите дишането си. Отделете поне две минути, за да върнете тялото си в по-спокойно състояние. Завършете тренировката с разтягане на цялото тяло и 3-4 дълбоки вдишвания.

  1. Рунд три: Комбинация от десен/ляв удар. Повторете същата комбинация от първи кръг, като се фокусирате върху подобряването на скоростта и формата по време на тренировката. Продължете с тази комбинация удар/клек за две минути.

Починете една минута.

  1. Четвърти рунд: Ляво/дясно съчетание: За последния рунд ще комбинирате вариация на първи рунд с четири рунда. Използвайте ляво/дясна комбинация четири пъти, последвана от ъперкът комбинация четири пъти, след това клякайте четири пъти, за да нулирате. Продължете още две минути.

Починете една минута.

Изследване на Новите Фитнес Тенденции: Онлайн Тренировки и Бокс за Здраве и Мотивация

Като алтернатива на тази тренировка, много фенове на бокса също използват онлайн тренировки, за да получат идеи за своите тренировки. Препоръчвам Ви  видеоклипове в YouTube от Everlast Master Instructor, Jeff Hunter или онлайн видеоклипове за бокс със сенки, които предоставят инструкции както за умствените, така и за физическите аспекти на спорта. След като станете по-компетентни, може да помислите да инвестирате в някакво боксово оборудване за вашия дом като боксова круша.

Възползването от новите фитнес тенденции е чудесен начин да поддържате тялото си във форма и ума си мотивиран. Ще избегнете „прегарянето“ и ще спечелите психически ползи, когато промените тренировките си и принудите тялото си да се движи по предизвикателни нови начини. Опитването на нови преживявания, като бокса, може да бъде смущаващо, но ползите от поемането на риска напълно си струва.