0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Как да изберете въздушен велоергометър / Air Bike

въздушен велоергометър air bike

Преди да купите новия си въздушен велоергометър у дома, искате да сте сигурни, че сте взели предвид няколко фактора. По този начин ще сте сигурни, че който да изберете ще е най-добрият за вас.

Задвижваща система

Едно нещо, което трябва да имате предвид е, че всяко въздушно колело ще генерира звук. Въздушните велоергометри имат вентилатор, който засмуква въздух и лопатките на вентилатора се движат срещу този въздушен поток, създавайки напрежение, когато въртите педалите и движите ръцете. Поради това те могат да бъдат по-шумни от други видове фитнес оборудване, като велотренажори с магнитно съпротивление например.

Задвижващата система също може да допринесе за шума. Като цяло, въздушните велосипеди използват 2 различни типа задвижващи системи: верига или ремък. Системите с верижно задвижване работят подобно на велосипедите на открито, защото използват метална верига, която свързва педалите с вентилатора.

Така че, когато въртите педалите, в допълнение към шума от вятъра често се чува тракащ или скърцащ звук от веригата. Системите с ремъчно задвижване използват ремък за свързване на педалите с вентилатора и на свой ред са по-тихи.

Ако предпочитате минимален шум, най-подходяща е система с ремъчно задвижване. Те също са страхотни, защото изискват малко или никаква поддръжка и имат гладко усещане. Системите с верижно задвижване може да изискват известна поддръжка, но се oказва, че имат по-реалистично усещане .

Тегло на продукта и капацитет на тегло

Обикновено, когато преглеждаме какъвто и да е тип оборудване, ние проверяваме капацитета на теглото и дори колко тежи самият продукт. Обикновено колкото по-голям е капацитетът на теглото и по-тежка е машината, толкова по-тежка и издръжлива е за използване. Ако сте по-едър човек или планирате да използвате много от въздушния си велосипед, предлагаме да разгледате тези фактори.

Регулиране на седалката на въздушен велоергометър

Повечето въздушни велоергометри имат седалки, които се регулират нагоре и надолу, напред и назад. Важно е да регулирате позицията на седалката си, за да сте сигурни, че имате правилна форма. 

Точно както с капацитета на теглото, който е твърде малък за някои потребители, има мотори за вентилатори, които не са най-подходящи за по-малки, по-ниски хора. Това може да се дължи на това, че седалката не е достатъчно ниска или цялостната конструкция на велоергометрът е по-обемна и твърде голяма.

Конзола / Дисплей

Вашите показатели за тренировка и повечето дори дисплеи, предлагат вградени програми като интервални тренировки. Ако търсите малко повече технологии, някои се свързват с устройства и чрез bluetooth. Фитнес приложенията са малко по-нови в света на велоергометрите на феновете, но някои имат класове, водени от треньори, които можете да вземете на отделно устройство, ако това ви харесва.

Предлагаме ви да разгледате функциите на конзолата, за да се уверите, че отговаря на вашите желания и цели.

Аксесоари

Допълнителните аксесоари първоначално може да не изглеждат от значение, но те могат да ви помогнат да повлияете на вашето удоволствие по време на тренировка. Някои въздушни велосипеди се предлагат с включени аксесоари, докато други ги предлагат срещу допълнително заплащане.

Тези аксесоари включват: държачи за бутилки с вода, стойки за устройства и предпазители за вятър. Ако обичате водата и телефона си да са наблизо, държачите за тях могат да бъдат полезни, особено ако искате да гледате съдържание на телефона си, докато карате.

Предпазителите от вятър също могат да бъдат доста въздействащи, защото ако сте в студен гараж например, вероятно няма да искате въздухът от вентилатора да духа към вас.

Гаранция и качество

Гаранцията на марката понякога може да бъде индикатор за цялостното качество на продукта. Искате и добра гаранция, ако имате проблеми с вашия въздушен велосипед.

Цена

Ако имате предвид конкретен бюджет, това определено може да ви помогне да определите кой е подходящият велоергометър Air Bike за вас. Цената също може да бъде показател за това колко добре сглобен и издръжлив е велосипедът. Въздушен велоергометър под 1500 лв вероятно няма да бъде със същото качество като друг на цена над 2500 лв. По-евтиният вариант също може да не издържи толкова дълго.

Предимства от използването на въздушен велоергометър

Предимства от използването на въздушен велоергометър

Ако сте нов потребител на въздушни велоергометър, може би се чудите какви предимства предлагат. Те са страхотно оборудване за кардио и кондиционни тренировки, но имат и следните предимства:

  • Полезен за ставите

Карането на въздушен велосипед е дейност с ниско въздействие. Това означава, че няма да получите въздействие върху ставите си като бягане. Това е чудесно, ако имате проблеми с коляното или глезена, или дори ако просто искате да ограничите допълнителния стрес върху тялото си.

  • Висока интензивност

Друго предимство е, че не е нужно да прекарвате много време на въздушен велосипед, за да получите добра тренировка. Велоергометрите с вентилатор са чудесни за високоинтензивни тренировки. Колкото по-силно натискате педалите, толкова по-трудно е да използвате въздушен велоергометър. Препоръчва се за високоинтензивни интервални тренировки и е чудесен за по-кратки периоди от време, ако наистина настоявате.

  • Общ тонус

Добавете, че това е дейност с ниско въздействие, която предлага тренировки с висок интензитет, въздушните велосипеди могат да работят и с цялото ви тяло. За разлика от велоергометъра, който тренира предимно краката ви, велосипедите с вентилатор предлагат и движение на ръцете, които карат горната част на тялото да работи също толкова усилено, колкото и долната част на тялото. Освен това мускулите на гърба ви ще получат своята тренировка.

  • Целенасочено обучение

Разбира се, ако искате да изолирате определени мускулни групи, имате тази опция. Има възможност за избор на тренировка, за почивка на краката ви, когато искате да тренирате само горната част на тялото. Можете също така просто да въртите педалите с краката си, за да натоварите всички мускули на краката си.

Допълнителни ползи

Въздушните велосипеди са ефективни кардио машини, които осигуряват убийствени тренировки, но също така са добри за загряване преди тренировки, както и за охлаждане след тях. Искате правилно да загреете и охладите мускулите си, за да избегнете наранявания.

Въздушните велосипеди могат да се използват и за активно възстановяване и рехабилитация. Тъй като велосипедът се адаптира към вашата интензивност, той е страхотен за дни, когато искате да възстановите мускулите си, но все още тренирате. Слабото въздействие, движението на цялото тяло е подобно на ходене и бягане, но без въздействие върху вашите стави. Това го прави полезен за възстановяване от нараняване.

Защо да купите въздушен велосипед?

Защо да купите въздушен велосипед

Може би се интересувате от закупуването на въздушен велосипед, особено след като сте научили за всички предимства, които може да предложи, но все още не сте напълно сигурни. Позволете ми да обясня защо това е ефективна кардио машина и защо трябва да си купите такава.

  • Ако нямате време

Ако нямате време, но все пак искате интензивна тренировка, тогава се качете на въздушно колело за 10-20 минути. Ако сте готови да положите усилия, това кардио оборудване ще ви помогне. Тъй като е с ниско въздействие, можете да въртите педалите бър, без да се притеснявате, че ще повредите ставите си.

С подходяща форма на велосипед с вентилатор ще натоварите мускулите на цялото си тяло и ще укрепите сърдечно-съдовата си система. Всичко това може да се постигне и за доста кратко време.

Влезте във форма и издигнете фитнеса на следващото ниво

Има причина въздушните велосипеди да се използват често за CrossFit и от всякакви спортисти. Те вършат работа. Ако се опитвате да издигнете тренировката си на следващото ниво или дори просто да влезете в по-добра форма, тази популярна машина може да ви помогне да стигнете дотам.

  • Изгаря калории

Разбира се, с всяко движение ще изгорите известно количество калории. Въпреки това, колкото по-висока е интензивността на упражнението, толкова повече калории ще изгорите. Така че, бъдете сигурни, че ако работите усилено на въздушния велосипед, ще изгорите много калории. Това също може да помогне при загуба на тегло, ако това е вашата цел.

  • Неограничена съпротива

Една от многото причини, поради които харесваме въздушните велоергометри, е, че могат да работят за всеки. Колкото по-бързо въртите педалите и движите ръцете, толкова повече въздушно съпротивление ще получите. Това означава, че буквално не можете да работите с тази машина. Дори да си супер силен, съпротивлението на въздуха остава неограничено.