0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Ползите от тренировки с велоергометъра

Ползите от тренировки с велоергометъра

Ползи

Ползите от тренировки с велоергометъра – интуитивното разбиране на принципа на работата с този уред и добре, но само след като сте се запознали с правилната техника и препоръките за структурирането на тренировъчния процес. Има 2 важни момента при работата с велоергометъра.

  1. Трябва да определите оптималното съпротивление на педалите. Важно е да се ориентирате върху собствените усещания: трябва да ви е лесно да въртите педалите, но все пак да усещате напрежението в мускулите. По този начин мазнините се горят най-ефективно.
  2. Съставете програма от тренировките. Постоянното въртене на педалите може да стане досадно с време, за това направете си разнообразна програма, с която тренировките ще ви носят удоволствие.

Можете да варирате съпротивлението на педалите: то може да е постоянно или можете да го променяте по време на занятието. Втория вариант дава по-голямо натоварване на сърдечно-съдовата система и предизвиква мускулите ви да стават по-издръжливи.

Времетраенето на тренировката

Ползите от тренировки с велоергометъра 1
  1. Кратките – 10-20 минути могат да се използват като загрявка преди основния силовия тренинг. Това е действен начин да раздвижите ставите и връзките за да минимизирате възможните травми.
  2. Средните – 25-30 минути с тях можете да завършите силовата тренировка.
  3. Дългите – 45-60 минути спомагат топенето на подкожните мазнини. Ще усетите ефективността й вече след 30-та минута.

Пулс при тренировките с велоергометъра

Наблюдавайки пулса си по време на тренировката с велоергометъра, вие можете да определите нейната ефективност. Цифрите долу показват средните значения. Хората с хронически заболявания като хипер- или хипотония трябва да се консултират с личния си лекар преди започване на тренировки.

  • 100-120 удара за минута – среден сърдечен ритъм, показващ минималното физическо натоварване. Следва да го поддържате на това ниво при загрявка или на разпускането.
  • 120-150 удара за минута – перфектен за топенето на мазнини. При този пулс човешкия организъм работи най-ефективно. Мазнините се разграждат и се превръщат в енергия, без да се горят мускулите.
  • 150-180 удара за минута – пулса се намира в този диапазон при тежки натоварвания. Ако той го надвиши, трябва да спрете и да направите малка почивка.

Към страницата на магазина във Facebook

[yasr_visitor_votes size=”medium”]