0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Фитнес уреди подходящи за дома

домашно фитнес оборудване

Най-доброто оборудване за домашен фитнес за 2023 г

Създаването на собствена домашна фитнес зала улеснява тренировките през седмицата и поддържането на вашите фитнес цели. Освен това ще спестите пари, защото няма да плащате за членство във фитнес зала. Но с всички различни видове домашно фитнес оборудване на пазара, може да бъде непосилно да разберете какво си струва да купите.

Един добър режим на упражнения трябва да включва както  силови тренировки, така и кардио, така че оборудването, което имате у дома, трябва да ви помогне да постигнете и двете. Уредите за домашни упражнения също не трябва да заемат много място. Предоставяме ви ръководство за задължително оборудване за упражнения, както и някои опции за пестене на място.

Най-доброто домашно фитнес оборудване за упражнения

  1. Постелка за йога
постелка за йога

Постелката за йога е ключова част от оборудването, която трябва да имате наоколо. Можете да я използвате за упражнения на пода с ниско въздействие, като пилатес и йога, или за други упражнения с по-голямо въздействие. За да удължите живота на вашата постелка за йога, не забравяйте да я почиствате редовно, като следвате ръководството за почистване на постелка за йога.

  1. Дъмбели
дъмбели в домашни условия

Дъмбелите или свободните тежести е добре да имате под ръка, ако искате да започнете силови тренировки или вече имате програма за тренировки с тежести. Дъмбелите се предлагат в различни килограми, така че е важно да имате няколко комплекта, които да бъдат, леки, средни и тежки килограми. За да съхранявате дъмбелите, препоръчвам също да вземете  стойка за дъмбели.

Тъй като силата варира в зависимост от човека, вашата собствена сила ще определи от кои свободни тежести се нуждаете. Имайте предвид, че колкото по-силен ставате, толкова по-високо ще искате да напредвате в теглото си . В някои случаи регулируемият дъмбел е по-добър вариант, защото спестява място и предлага разнообразие от тежести – обикновено до 24 килограма

  1. Тренировъчни Ластици
тренировъчни ластици

Ластиците за тренировка се предлагат в разли съпротевления, цветове и дължини. Те са добра стъпка към силови тренировки, ако сте начинаещ, защото могат да ви помогнат да направите някои упражнения по-трудни. Мини ластиците се използват най-вече за упражнения, които натоварват глутеусите, като клякания, мостове и други.

Използвал съм и мини ленти за съпротивление, за да направя лицевите опори и основните упражнения по-трудни. По-дългите ластици за съпротивление могат да бъдат полезни по време на клекове, мъртва тяга или асистирани набирания. Те дори могат да имитират упражнения с кросоувър, като набирания на гръб, разгъвания на трицепс или гърди.

  1. TRX – Мултитренажор с ремъци
мултитренажор с ремъци

Тренажорите с ръмъци, са добър начин да направите упражненията със собствено тегло като клякания, разделени клякания или лицеви опори по-лесни или по-трудни в зависимост от вашата цел. Те обикновено са проектирани да бъдат захванати зад врата, монтирани към тавана, увити около щанга за издърпване или дори поставени на открито на дърво.. Те са идеални за тренировки за цялото тяло и заемат минимално място, което ги прави идеални за домашна фитнес зала.

  1. Пейка с регулируем наклон
пейка с регулируем наклон

Пейката с регулируем наклон е полезна, когато правите силови упражнения за горната част на тялото, които изискват тялото ви да е равна основа или под наклонен. Има много пейки за избор и могат да бъдат прибрани, когато не се използват.

  1. Пудовки
пудовки

Пудовките или Kettlebells са едни от най-универсалните тежести от оборудването, които можете да притежавате, защото можете да ги използвате както за сила, така и за кондиция. Ако не сте запознати с упражненията с пудовки, препоръчваме да получите насоки от треньор, запознат с тях, за да ви научи на основите.

Пудовките са изработени от чугун и имат дръжка и кръгла основа. Те могат да варират от 8 до 32 кг килограма.

  1. Въже за скачане
Въже за скачане

Скачането на въже може да звучи като детска игра, но това е един от най-лесните начини да ускорите пулса си. Въжетата за скачане са евтини и могат да осигурят тренировка на цялото тяло за кратък период от време. Има различни видове въжета за скачане, от които да избирате: основни, с тежести, умни, безжични, с мъниста и скоростни.

Всички те служат за различна цел в зависимост от това как планирате да използвате въжето за скачане. Например, ако искате да следите броя на прескачанията, ще се възползвате от интелигентно въже за скачане . Въпреки това, ако се опитвате да овладеете удвояването отдолу, най-вероятно ще предпочетете  скоростно въже .

Независимо от избраното от вас въже за скачане, вие ще извлечете ползи за здравето от дейността

  1. Медицинска топка
медицинска топка

Медицинските топки са друг чудесен фитнес аксесаор, който можете да използвате както за сила, така и за кондиционна тренировка у дома. Обикновено масивни и кръгли, медицинските топки са проектирани с от естествена кожа или изкуствена кожа. Те се предлагат в различни тегла и размери, вариращи от 4 до 30 кг.

Можете да очаквате да платите повече, колкото по-голяма и по-тежка е топката. Вероятно сте виждали по-малките да се използват за упражнения за корем, лицеви опори и упражнения за партньори, докато по-големите обикновено се използват за стенни топки, удари с топка, клякания и хвърляния отгоре.

Много различни производители произвеждат медицински топки, но най-важно е да сте сигурни, че сте избрали топка, която е издръжлива и няма да се развали след многократна употреба.

  1. Кардио уред
кардио уред

В един идеален свят бихте могли да монтирате различни видове кардио оборудване в дома си, но това не е възможно за всеки.

Ако имате място само за едно голямо кардио оборудване, най-добре е да изберете това, което знаете, че е най-подходящо за използване. Ако сте бегач или обичате да ходите, може да предпочетете бягаща пътека, докато ако искате постоянна скорост на кардио, може да изберете кростренажор, а ако търсите HIIT тренировки, тогава може да харесате гребният тренажор. Велоергометър е друга възможност и дори можете да се похарчите и да си купите най-новия Peloton.

Има много за избор. Но преди да купите, определете бюджет и се уверете, че знаете колко пространство имате на разположение и функциите, които искате да притежава вашето домашно фитнес оборудване. Ако имате нужда от идеи откъде да започнете, вижте нашите най-добри предложения за гребни тренажори, велоергометри, кростренажори и бягащи пътеки.