0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Функционални Тренировки: всичко, което трябва да знаете

функционални тренировки leaderfitness

Може би сте чували за „функционални тренировки“ във фитнеса или в социалните медии. Функционалните упражнения са до голяма степен включени в тренировъчните класове, най-често в HIIT и напомпване. Някои от любимите ви упражнения може да се считат за функционални.

Когато става въпрос за практическо обучение, функционалните упражнения са на преден план. Тъй като тези движения работят за подобряване на вашите общи нива на фитнес. Състав на тялото и способност за извършване на ежедневни дейности.

Най-доброто от всички функционални упражнения включват набор от упражнения с различна интензивност. Начинаещите могат да тръгнат по пътя с ниско въздействие. Докато фитнес фанатиците могат да предизвикат себе си с тренировки с бързи темпове и силно въздействие.

Какво са функционални тренировки?

Какво са функционални тренировки

Функционалната тренировка се отнася до движения, които имитират дейности от реалния живот. Като навеждане, усукване, повдигане, натоварване, бутане, дърпане и клякане.

Функционалната тренировка обикновено използва многоставни движения за завършване на клекове, напади и други сложни упражнения. Функционалната тренировка предлага много физически предимства, които ще докажат, че правят редовните дейности извън фитнес залата по-лесни и удобни за изпълнение.

Тази дейност може да бъде нещо толкова просто като носене на хранителни стоки, навеждане, за да вземете нещо от пода или дори ставане от мястото си. В противен случай ползите от функционалната фитнес могат да бъдат очевидни в рамките на дейности, в които участвате по-съзнателно. Като например спортуване или усъвършенстване на тази трудна поза във вашия час по йога.

Функционалните тренировки може да са най-важният и полезен тип тренировка. Тъй като имат пряко въздействие върху способността ви да извършвате редовни движения.

Функционалните упражнения не използват машини, вместо това се използват свободни тежести или никакви тежести за изпълнение на сложни упражнения. Машините изискват да се движите по специфичен начин, който не отразява естествените движения на тялото. Докато функционалните упражнения използват цялото ви тяло, за да се движите напред и назад, настрани и ротационно.

Ползи от функционалните тренировки!

Ползи от функционалните тренировки

Използването на множество мускулни групи за движение на тялото ви изисква определено количество координация, фокус и сила. Насочването към многоставни движения ще осигури много ползи, които ще се отразят на ежедневието ви.

  1. Повишен баланс и стабилност

Тъй като функционалната тренировка изисква мускулите да работят колективно, за да движат тялото, цялостният ви баланс и стабилност ще покажат подобрения. Тъй като обхватът на движение на функционалните упражнения е по-голям, често започвате и завършвате в изпъната позиция, която ще тества баланса ви.

Тези движения използват съпротивление, за да увеличат функционалната сила на тялото ви, като повишат цялостната ви мобилност и координация. Тъй като обхватът ви на движение се подобрява, ежедневните дейности ще стават по-лесни и ще чувствате по-малко напрежение в тялото си.

Функционалните упражнения са чудесна отправна точка за всяко ниво на фитнес. Включително хора с ограничени фитнес възможности или такива, които преминават през рехабилитация. С напредването на възрастта е важно да включим движението и разтягането в ежедневието си, 10 минути функционални упражнения всеки ден ще направят чудеса, за да поддържат тялото ни гъвкаво с напредване на възрастта.

  1. Повишена сила

Функционални тренировки не са насочени само към една мускулна група, а вместо това към голям набор от по-малки мускулни групи, наречени стабилизатори, които работят за укрепване на цялото тяло. При насочване към няколко мускулни групи едновременно, вие също ще видите подобрения в стойката си.

  1. Намалява риска от нараняване

Тъй като функционалните тренировки имитират чести и естествени модели на движение, тялото ви ще стане по-добре подготвено да се справя с ежедневното усилие и физически стрес. Изпълнението на тези упражнения ще ви помогне да подобрите функцията на връзките на меките тъкани около мускулите, които са най-податливи на нараняване.

Чрез практикуване на добра техника и използване на собственото ви тяло като стабилизатор вашите предразположени към наранявания зони могат да се справят с движения със силен удар.

  1. Примери за упражнения

Клековете, нападите и лицевите опори са някои лесни, добре познати движения, които повечето хора може би вече разпознават като функционални упражнения. Ако обаче търсите алтернативни тренировки, които може да не сте изпълнявали преди, вижте нашите забавни и ефективни предложения за функционални упражнения.

Стъпка до раменна преса

За това упражнение ще ви трябва пейка или повдигната повърхност, както и комплект дъмбели. Застанете зад пейката или повдигнатата повърхност с дъмбел във всяка ръка, опряна точно над раменете ви. Пристъпете нагоре с единия крак, натискайки петата си, докато вдигате дъмбелите над главата си. Върнете дъмбелите обратно на нивото на раменете и стъпвайте назад един крак надолу. Повторете, водейки с противоположния крак.

Ние препоръчваме: Дъмбели Amila Polygonal PU 10кг

Динамична легнала преса

Започнете в позиция на дъска, като държите главата, гърба и краката си в права линия. Повдигнете задната си част към тавана, докато издърпвате корема си в гръбначния стълб, образувайки позиция на куче надолу, удължавайки ръцете и краката си. Върнете се в позиция на дъска.

Сега извършете обратното движение, като огънете лактите и спуснете торса и краката си към пода. Като държите долната част на тялото си равно на пода, използвайте ръцете си, за да избутате гърдите си и главата нагоре към тавана, като изпънете горната половина на тялото си. Върнете се в позиция на дъска и повторете.

Ние препоръчваме: Постелка за Йога и Фитнес Amila

Бърпи до широк скок

Започнете с обикновено бърпи, като се спуснете до корема и гърдите си, след което скочете обратно на краката си. Веднага след като се приземите обратно на краката си, завършете широк скок, като се задвижвате напред, доколкото можете, приземявайки се на два крака, пуснете се обратно в бърпи и повторете.

Ние препоръчваме:  Жилетка с Тежести 20кг