0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Най-доброто време за бягане

ползи от упражненията на бягаща пътека

Упражненията са неразделна част от здравословния и активен начин на живот. Докато някои хора предпочитат да бягат веднага сутрин, други се радват на късна следобедна тренировка. Някои хора дори тренират точно преди лягане вечер. Кое е най-доброто време за бягане?

Има ли някаква полза от упражненията по всяко конкретно време на деня?

Това е тема на много дебати сред спортисти, експерти по упражнения и изследователи. Въпреки че има някои доказателства, че късният следобед е оптималното време за тренировка, има предимства за друго време. Без значение какво, най-доброто време за упражнения е времето, което работи най-добре за вас. 

Защо следобедът е полезно време за бягане

От доста време експертите отбелязват, че късният следобед и ранната вечер са най-доброто време за упражнения. Според изследванията ще получите оптимални резултати, когато телесната ви температура е най-висока. За повечето хора това е между 16:00 и 17:00 часа, въпреки че някои проучвания удължават това време до 19:00 часа.

В рамките на тези няколко часа силата и издръжливостта достигат своя връх.  Трениращите са склонни да се представят по-добре на тестове за физическо представяне, измерващи аеробен капацитет и време за реакция. Също така е добър момент за предотвратяване на наранявания. Може да сте по-будни и концентрирани следобед и мускулите ви да са загряти от дейностите през деня. 

Сутрин, точно преди да се събудите, телесната ви температура е най-ниската за деня. Това би означавало, че сутринта не е най-доброто време за упражнения. Сутрешната рутина обаче има някои предимства.

Сутрешна мотивация

време за бягане

Бягането сутрин  може да ви помогне да останете мотивирани. Изследванията показват, че сутрешните трениращи са по-последователни в тренировъчния си режим от тези, които тренират следобед или вечер. 

Това може да се дължи на факта, че ставате по-рано с единствената цел да тичате или да ходите на фитнес. Обикновено можете да контролирате повече сутринта, отколкото вечерта. През целия ден могат да възникнат всякакви препятствия, които може да ви попречат да се придържате към следобедна рутина. 

Може да се наложи да работите до късно, да карате децата да тренират, да се отбиете до магазина или каквото и да било. На сутринта се събуждате и сте готови да тръгнете без препятствия по пътя си.

Освен това рано сутринта е и най-хладната част от деня през топлите месеци. Ще бъдете по-безопасни и удобни, ако бягате сутрин, когато е горещо. Отделете време за упражнения с по-кратки тренировки.

Съображения за начина на живот 

Най-практичният подход е да адаптирате рутината си към начина си на живот.

Позволяването на вашите упражнения да следват естествено вашия график и лични тенденции може да облекчи стреса от необходимостта от упражнения, което ще ви помогне да се придържате към него. Някои хора са естествени сутрешни хора и бягането им помага да се подготвят за деня. Други може да намерят следобедната тренировка за чудесна почивка през деня или това упражнение им помага да се отпуснат след работа.

По същия начин вашият график може да е по-подходящ за сутрешно бягане, отколкото за вечерна тренировка. Между семейните ангажименти и работата, също е възможно да имате само тесен прозорец, за да стиснете тренировка през нощта. Въпреки че може да не се чувствате нормално за тренировка през времето, което имате на разположение, възможно е да промените ритамът си, за да отговаря на графика ви.

Нощните сови също могат да намерят утеха във факта, че проучванията показват, че упражненията преди лягане може да не повлияят на качеството на съня ви. Въпреки това, едно нещо, с което всички могат да се съгласят, е, че трябва да спите достатъчно. Спортистите, които са лишени от сън , показват значително намаляване на представянето. 

Време на събитието

тренировки сутрин

Ако тренирате за конкретно събитие или конкретен спорт, вашето оптимално време за упражнения трябва да съвпада с активността. 

Например, ако тренирате за маратон, бягането сутрин може да ви подготви за събитието, защото повечето маратони започват сутрин.

За разлика от тях, много бейзболни и баскетболни мачове се играят вечер, докато футболните мачове могат да бъдат насрочени за следобед. Без значение в кой спорт участвате, тренировките по това време ще помогнат на тялото ви да се представи по-добре в деня на игра или състезание .

Как да се адаптираме при нашето време за бягане

Голяма част от препоръчителното време за бягане е свързано с вашия циркаден ритъм. Това е дневен цикъл, който регулира много физиологични функции, включително бдителността, кръвното налягане, телесната температура и метаболизма. 

Всеки има 24-часов ритъм и е възможно да го коригирате или да “научите” тялото си да работи по-добре в определени моменти. 

Много прилича на настройване към ново време на вашия будилник. Първите седмица или две може да са трудни и може да се борите да се събуждате по-рано. След около месец обаче тялото ви свиква с промяната и много хора установяват, че се събуждат преди алармата да звънне.

Можете да направите същото с рутинните си упражнения. След като установите, че определено време от деня работи най-добре за вашия график, тяло, събитие и други фактори, можете да започнете да тренирате тялото си, за да го съобразявате.

Например, ако започнете да правите  дълги бягания  сутрин, тялото ви свиква да бяга по това време. Освен това ще свикнете да се събуждате, да пиете, да ядете, да използвате тоалетната и да тичате. След известно време това ще стане втора природа и рутината ще ви помогне да останете мотивирани. 

Въпреки че доказателствата за най-доброто време от деня за упражнения са навсякъде, най-важното е, че някои упражнения са по-добри от никакви. 

Тренирайте, когато работи най-добре за вашия график. Без значение по кое време на деня го правите, пак ще получите всички предимства на редовните упражнения в домашни условия с бягаща пътека.