0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

ПОЛЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БЯГАЩА ПЪТЕКА

polzi ot byagashtite pateki

Един от най-лесните начини за постигане на дневната цел от 20-30 минути умерена физическа активност включва бързо ходене или тичане. Това може да бъде предизвикателство, когато трябва да посещавате фитнес залата или парка. Можете да преодолеете това предизвикателство с помощта и предимствата на бягаща пътека. Като си осигурите последователна рутина за трениране и здраве. Изключително важно е движението при хора, които по време на наложените забрани около COVID-19 са останали за дълъг период от време обездвижени.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ТРЕНИРОВКИТЕ НА БЯГАЩА ПЪТЕКА

  • Персонална тренировка според вашето физическо състояние
  • Тичането върху бягаща пътека намалява възможността от наранявания
  • Тренировката е чудесна както за загряване, така и за охлаждане.
  • Движението е особено полезно за вашата сърдечно-съдова система и психическо здраве.
  • Редовното тичане ще ви помогне да свалите желаните килограми.
  • Бягащите пътеки има разнообразие от програми за трениране, съобразени с целите и нуждите на трениращия.
  • Използването на уреда е изключително лесно.
  • Може да тренирате без да сте зависими от времето навън, в безопасна и уединена среда – вашият дом.

Бягащата пътека е изключително популярен уред за трениране и подходящ за тези, които желаят да възвърнат или поддържат физическата си форма. Нека да разгледаме някои от основните предимства.

Контрол на тренировката

бягаща пътека 3

Може да контролирате нивото на натоварване и целите си, когато използвате бягаща пътека. Има възможност за персонализиране на тренировъчните програми в зависимост от вашата физическа издръжливост. Може да изберете по лека тренировка, когато не сте в добра физическа форма и сесия за напреднали, когато подобрите издръжливостта си.

Може да използвате различни функции като загряване и охлаждане, скорост, ниво на изгорени калории, които възнамерявате да изразходвате за даден период от време. Тези екстри могат да се използват от хора от всякаква възраст и с различна физическа издръжливост.

В началото ще използвате бягащата пътека като начинаещ, но след известно време ще бъдете по издръжливи и ще използвате програми за напреднали. Точността на програмите е несравнима.

С бягащата пътека може да знаете по всяко време колко време сте тичали, колко километра сте избягали, скорост и изгорени калории. Всички тези показатели ще ви помогнат да оценявате напредъка си всеки ден и също така ще ви служат като база за бъдещи корекции на тренировките.

Предотвратяване на наранявания

Редовното тичане ще ви помогне да изградите костна плътност. Това, за което се отнася костната плътност, е количеството минерали във вашите кости, които допринасят за тяхната здравина и издръжливост. Упражненията като бягане, са чудесни за укрепване на костите, плюс бягащата пътека е чудесен начин да бягате, без да наранявате ставите си, тъй като е рутинно упражнение с по-ниско въздействие.

Постоянното тичане на открито върху асфалтови или бетонни основи може да доведе до голям стрес върху съединителната тъкан, която се намират в краката ви. Това може да се избегне, ако тичате по бягаща пътека с механизъм за поглъщане на удара, който помага за абсорбиране на удара и ви предпазва от нараняване.
Ако сте с наднормено тегло може да имате проблеми с коленете, тогава ползите от бягането на бягаща пътека могат да бъдат особено огромни. Има по-малък шанс за спъване и падане, тъй като повърхността е равна и следователно е предсказуема за бягане.

Подобрява работата на сърдечно-съдовата система

бягаща пътека 4

Тренировките с бягаща пътека могат да имат дълбоко въздействие върху здравето на сърцето ви, ако се използват редовно. Може да укрепи сърдечните мускули и да подобри кръвообращението в тялото ви. Това от своя страна гарантира, че мускулите ви получават повече кислород и следователно могат да функционират за по-дълги периоди, това ще ви помогне да останете по-ефективни и активни.

Вашето кръвно налягане също остава под контрол с помощта на по-силно сърце. Това е страхотна новина за тези, които страдат от високо кръвно налягане.
Друга изключително важна полза от тичането върху бягаща пътека всеки ден е намаляване нивото на лошия холестерол и съответно повишаване нивата на добрия холестерол, които ви помагат да поддържате артериите чисти от мастни вещества – предотвратявайки заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Мониторът на пулса или сензорите вече са стандартна функция във всички модели бягащи пътеки, така че можете да следите пулса си, независимо дали имате сърдечно заболяване или не.

Загуба на тегло

бягаща пътека 6

Отслабването е една от основните причини хората да купуват бягаща пътека. Можете да изгорите повече калории и да отслабнете бързо и последователно с редовни и предизвикателни тренировки. Колкото по-висока или по-интензивна става вашата скорост, толкова повече калории изгаряте. Тичането на бягаща пътека е много по-добро за отслабване, отколкото друго аеробно упражнение като колоезденето.

Изграждане на мускули

Бягането включва всичките ви мускули – включително мускулите на ръцете – и е особено добро за тонизиране на краката ви. Колкото повече използвате бягащата пътека, толкова по-силни стават мускулите на краката ви.

Лесна за употреба

Известен факт е, че всички потребители на бягаща пътека гарантират, че са супер лесни за използване. Веднъж сглобена, не е нужно да правите нищо, за да настроите или да се движите. Всичко започва като магия с натискане на бутон за стартиране и избор на настройки за скорост според вашите изисквания. Ръководствата с инструкции са приложени към всяка пътека за бягане и са лесни за четене и следване, в случай че трябва да разберете тяхната функционалност и функции, като потребител за първи път.

Намалено въздействие

Бягането на бягаща пътека намалява въздействието върху краката и тялото, което обикновено получавате, докато бягате по неравни или по-плоски външни повърхности, които могат да предложат по-голям шок. Мръсотия, отломки и други препятствия могат да бъдат опасност, особено когато бягате бързо.

Това в дългосрочен план може да доведе до проблеми с глезените, колената и гърба.
Вие преодолявате тези притеснения и изненади, когато бягате на бягаща пътека. Осигурява доста мека повърхност за движение заедно с функциите за поглъщане на удара, върху ставите ви. Това също ви дава спокойствие, че няма да се блъскате или спъвате в нищо по пътя си и тялото ви ще остане защитено от болки.

Безопасност и поверителност на бягаща пътека

Най-голямото предимство на бягащата пътека, която потребителите коментират, е удобството да я управляват в комфорта на домовете си. Не е нужно да пътувате, за да спортувате. Можете да изберете време по ваш вкус и да получите гъвкава рутина, за да поддържате вашата форма.
Както можете да си представите, това също е много по-безопасен вариант в сравнение с бягането на открито.

Не можете да бъдете блъснати от кола или да се блъснете в предмети или хора на тротоара. Можете също така да тренирате през нощта или по-късно, ако желаете, без да се притеснявате, че ще бъдете физически нападнати от непознат, няма да ви гонят бездомни животни. Това е като да имате собствена фитнес зала или място за бягане, където можете да се изпотите, без да изпитвате неудобно усещане да бъдете наблюдавани от хора.

Независимост от времето навън

При лоши метеорологични условия нямате голям избор да излезете навън. Може да е проветриво, студено или да вали, в такива условия е идеално да имате бягаща пътека, тъй като можете лесно да продължите фитнес режима си, без да се притеснявате за времето в определен ден и да избягвате опасностите, които може да срещнете при тези лоши метеорологични условия.

Освен това, дори през горещи и влажни дни, бягането на открито може да не е най-удобният и ефективен вариант, тъй като можете да бъдете изложени на дехидратация, изтощение или дори топлинен удар. Можете отново да разчитате на вашата бягаща пътека да ви спаси деня и да се придържате към рутината на упражнения си.

Заключителни мисли за ползите от бягането на бягаща пътека

бягаща пътека 5

Като заключение може да видите, че редовната употреба на бягаща пътека може да ви помогне да управлявате състоянието на сърдечно-съдовата система, управление на диабет и болки в ставите и мускулите.

Здравето на сърцето, мускулната сила и издръжливост могат да бъдат подобрени. Мускулите на краката, корема и ръцете също – като същевременно се укрепва костната плътност с трениране на бягаща пътека. Предимствата са, че те са безопасни, лесни за използване и удобни.

Защо за да използвам бягаща пътека?Тренировката на пътека за бягане е чудесна както за загряване, така и за охлаждане. Движението е особено полезно за вашата сърдечно-съдова система и психическо здраве.
Кога е най-подходящото време за тренировка на бягаща пътекаСпоред последното проучване, най – доброто време за тренировка на бягаща пътека е в сутрешните часове на деня.
Коя пътека за бягане е подходяща за домашна употреба?Изборът на добра пътека за бягане се определя основно от мястото, което може да отделите за нея. Най – подходящи са моделите с дължина на лентата поне 140 см и сгъваема платформа.

Често задавани въпроси

Бягащите пътеки консумират ли много електричество?

Бягащите пътеки са най-популярните кардио фитнес уреди, но те са и най-големите консуматори на енергия. Средно една бягаща професионална пътека използва между 600 и 700 вата енергия.

Колко дълго издържа лентата за бягаща пътека?

Като цяло, еднослойната лента за бягане ще издържи 300-500 часа употреба в зависимост от начина, по който се поддържа. Това са приблизително 3-5 години за средния потребител. Двупластовата лента ще издържи много по-дълго 5-10 години.

Защо моята бягаща пътека спира, когато стъпя върху нея?

Ако стъпите на бягащата пътека и ремъкът спре да работи, но двигателят все още работи, тогава трябва да проверите предната ролка. Ако ролката и шайбата също спрат, това е ясна индикация, че задвижващият ремък е износен.

Защо имам чувството, че все още ходя след като сляза от бягащата пътека?

Чувството за замаяност след използване на бягащата пътека е причинено от прекъсване на връзката между тялото и мозъка – мозъкът ви мисли, че се движите напред в пространството, но тялото ви всъщност остава на същото място (с движещи се крака).