0877 277 595
бул. Христо Ботев 67, 1303 София

Най-добрите фитнес уреди за крака във фитнес залата

Фитнес уреди за крака

 Фитнес уреди за крака във фитнес залата

Защо Машини За Крака? Машините за крака могат да бъдат жизненоважни както за начинаещи, така и за напреднали. А именно поради тенденцията  да бъдат изолиращи упражнения. Което означава, че се фокусират върху един мускул. Вместо да работят цели мускулни групи. Тъй като много фитнес уреди за крака преместват тежестта в една равнина на движение, те могат да помогнат за изолирането на мускулите във вашата тренировка. Но също така да опростят движението и за тези, които искат целенасочена силова тренировка. Във вашата силова тренировка, фитнес уредите за крака могат да осигурят стабилност, която свободните тежести не могат. Това ги прави чудесни за някой, който е нов в движенията, за да усети упражненията, преди да премине към свободни тежести като щанга. По-голямата стабилност ще помогне за намаляване на риска от нараняване на начинаещ. Въпреки че атлетът ще извлече най-голяма полза, като тренира собствената си стабилност със свободни тежести и сложни упражнения. В тандем с изолиращи упражнения. Въпреки че оборудването за упражнения с фиксиран обхват на движение може да бъде добро място за начало, в крайна сметка ще искате предизвикателството от клек с щанга.  

Говорейки за стойки за клек, нека се потопим в нашия първи избор на машина за крака:

Стойка За Клек

Независимо дали става дума за стойка за захранване, клетка, полустойка или свободно стояща стойка за клек, една от най-добрите гимнастически машини за трениране на краката ви е стойка за клек. Те са едни от най-универсалните уреди за трениране на краката ви, предлагащи възможност за изпълнение на упражнения за крака като клякания, мъртва тяга и напади (плюс някои упражнения за горната част на тялото като лежанка). Предизвикателството на клякането с щанга като комплексно упражнение го прави любимо упражнение за крака за изпълнение и трябва да бъде основно в силовите тренировки. Клекът не укрепва квадрицепсите, глутеусите и подколенните сухожилия. Също така може да изгради основна сила в горната и долната част на гърба. Както и други мускули на краката: прасци, адуктори и бедрени флексори. Поради тяхната гъвкавост, силовата стойка обикновено е чудесно допълнение към гаражна фитнес зала. Със стелаж, настроен с олимпийска щанга и дискове, ще можете да насочите мускулите на краката си с различни упражнения

Смит Машина

Машината на Смит е настроена подобно на стойка за клек, с изключение на това, че щангата е фиксирана по протежение на две опори и се плъзга надолу и нагоре с помощта на каретна система. Тренажорът има регулируеми предпазни стопери по дължината. За да спре щангата по време на всяко пропуснато повторение. Водачите на лоста, обикновено са разположени вертикално или под лек ъгъл. Ъгълът може да помогне да се даде на машината Смит по-естествена линия на движение чрез клек на машина Смит. Смит машината осигурява добра доза гъвкавост. Позволявайки клякания, RDL, повдигане на прасци и други. Водещите релси добавят стабилност към упражненията, което я прави чудесен вариант за едностранни упражнения като разделен клек или румънска мъртва тяга с един крак. Освен това можете да използвате фитнес пейка, и да акцентирате с упражнения, върху глутеусите. Фитнес уреди за крака

Фитнес уред за лег преса

Вероятно една от  най-популярните фитнес уреди за крака в професионалните фитнес зали, машината за лег преса е чудесно допълнително упражнение към клякането. Също така може да бъде чудесна алтернатива на кляканията за трениращите, които се оплакват от болки в гърба. Машините за лег преса, често се предлагат с вградени тежести, и в три различни ъгъла: вертикален, хоризонтален и 45-градусов ъгъл. За домашна фитнес зала вертикалните машини за преса за крака ще заемат най-малко място, но в търговските зали машините за преса за крака под 45 градуса обикновено са най-популярни. Началната позиция на лег пресата кара потребителя да лежи на облегалка с изпънати крака върху плоча за крака, след това да се огъне в коленете, за да намали тежестта, и след това да натиснете с крака назад до разтягане. Тъй като тежестите са върху направляващи релси, обикновено ще можете да вдигнете повече тежести на машина за лег преса, отколкото на клек с щанга. Въпреки че не е толкова гъвкав като другите машини за крака, разположението на краката ви може да определи кои мускулни групи са насочени повече. По-тясна стойка с пръсти, насочени напред, ще натоварва повече четириглавите мускули, докато широка стойка с крака по-напред ще тренира глутеусите и подколенните сухожилия.
Хак Машина За Клек
Въпреки че е подобно движение на лег пресата, машината за хак клек ви позиционира съвсем различно от лег пресата. Обикновено позициониран на 45 градуса, хак клекът ви позиционира под раменните възглавнички и срещу облегалката, като се изправяте до разгъване с крака върху плоча за крака. Подобно на лег пресата, тежестите са върху водещи релси, което ви позволява да изолирате повече мускулите на краката. Поради позиционирането, машината за хак клек е нещо като междина между клековете с щанга и лег пресата, тъй като хак клекът все още изисква да поддържате тежестта с горната част на тялото. Ъгълът и облегалката обаче облекчават част от натиска върху долната част на гърба – не толкова, колкото пресата за крака. Поради коригираните позиции, хак клекът обикновено ще бъде с по-малко тегло и от лег пресата. Подобно на машината за лег преса, различното поставяне на краката ви може да осигури различно мускулно активиране. Тъй като тези машини за лег преса и хак клек са обемисти, те не са често срещани в домашните фитнес зали.
Машина за предна част бедра / Лег Екстензия
Машините за разгъване на крака са фантастични за изолиране на квадрицепсите. Въпреки че не осигуряват голяма гъвкавост. Машината поставя трениращият в седнало положение, с крака под ъгъл от 90 градуса и подбедрицата зад подложката. Потребителят изправя краката си до удължаване с пръсти, сочещи към тавана. Подложката е свързана с тежестите, които са или натоварени върху плоча, или върху купчина тежести. Въпреки че няма много гъвкавост в машината, има няколко варианта, които трябва да имате предвид. От една страна, можете да тренирате един по един крак самостоятелно. Освен това ъгълът на пръстите на краката ви може да повлияе на основната зона, която тренират квадрицепсите. Например, насочването на пръстите на краката навътре може да увеличи външната част, докато външната точка ще тренира вътрешността на по-специално vastus medialis. Тъй като машината за разтягане на крака няма много гъвкавост, в домашните фитнес зали тя най-често се разглежда като приставка за най -добрите лежанки за тежести.
Фитнес уред Абдуктор – Аддуктор
Това са две различни машини, които изолират стабилизиращите мускули в бедрата, особено абдуктора и аддуктора на тазобедрената става. Абдукторът на бедрото се фокусира върху преместването на крака от центъра на тялото, докато адукторът прибира крака навътре. Тъй като това са стабилизиращи мускули, повечето трениращи, няма да тренират тежко тези движения, а вместо това се фокусират върху укрепването на тези мускули, за да поддържат тазобедрена става. И двете машини за отвличане на тазобедрена става и адуктори на тазобедрена става започват с потребителя в седнало положение. За машина за абдуктори на тазобедрената става има две подложки от външната страна на коленете, които потребителят след това ще раздалечи с краката си, за да тренира абдукторите и глутеусите. При машина за аддукция на тазобедрената става подложките са от вътрешната страна на коляното и потребителят притиска коленете си навътре, за да тренира адукторите на тазобедрената става. Тъй като тези обемисти машини са толкова специализирани, рядко ще ги видите в домашна фитнес зала, тъй като заемат много място с малко гъвкавост.
Съвети За Безопасност При Тренировки За Крака
Ако не сте тренирали на тези машини за крака преди, ето няколко съвета. За да сте сигурни, че ще получите най-добри резултати с минимален риск от нараняване.
  1. Запознайте се със фитнес уредите за крака. Преди да се качите на машина, не забравяйте да отделите време да прочетете всички етикети и функции за безопасност. Това ще ви помогне да разберете правилното използване на машината и да сведете до минимум шанса да я използвате неправилно или дори по-лошо, небезопасно.
  2. Дайте приоритет на формата. Първо, съсредоточете се върху правилната форма и техника. Като поддържате леки тежести и се опитвате да поддържате правилните мускулни групи включени по време на вашите повторения. Изградете до пълния обхват на движение, преди да се тревожите за добавяне на тегло.
  3. Работете с експерт. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, ако сте нов във фитнес залата, е да работите със сертифициран личен треньор. Те ще могат да настроят подходяща рутинна тренировка. За да гарантират, че постигате желания напредък във фитнеса. Освен това техният принос ще гарантира, че вашата форма е правилна по време на упражненията.

Често задавани въпроси

Кой фитнес уред е добър за тренировка на крака ?Отговор: Във фитнеса има разнообразие от страхотни машини за крака. Една от най-разпространените машини и мой личен фаворит е стойката за клек с щанга, която осигурява много гъвкавост. Въпреки това, някои от по-популярните машини за крака в комерсиална фитнес зала са: – Машини за преса за крака – Машини за клякане – Фитнес уред абдуктор – аддуктор
Кои са най – добрите фитнес уред за лег преса ?Отговор: Тъй като машините за лег преса нямат голяма гъвкавост извън лег пресата, повечето потребители на домашни фитнеси предпочитат вертикална машина за лег преса, тъй като това е най-компактната версия на лег преса. Някои машини за крака обаче могат да се удвоят и като клек, което ги прави по-гъвкави. Някои потребители на домашна фитнес зала може да открият, че големият им размер си заслужава с добавената гъвкавост.